Kritiseras för sin vikt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-16

Recensent om Jennifer Ringer: ”Ser ut som att hon ätit för mycket sötsaker”

Viktras, hårdträning och trådsmala midjor.

Frågan om vikt är ständigt aktuell inom baletten.

Nu senast när dansaren Jennifer Ringer talar ut efter ett påhopp om sin vikt.

Jennifer Ringer, 37 har nu talar ut efter påhoppet i New York Times. Det var efter hennes uppträdande på New York City Ballet i en uppsättning av ”Nötknäpparen” den 25 november, som recensenten Alastair Macaulay skrev att Jennifer Ringer som Sugar Plum Fairy ser ut som att hon har ätit för mycket sötsaker.

– Det fick mig att känna mig dålig, säger hon nu till Todayshow.com.

Proteststorm efter uttalandet

Kritiken mot Jennifer Ringers vikt har rört upp en storm av protester hos allmänheten. Hon har tidigare lidit av både anorexi och hetsätning. Men är nu frisk och har som hon själv uttrycker det ”en lite mer kvinnlig kropp en den stereotypa balettdansösen”.

– Jag fick verkligen intala mig själv att det här är en persons åsikt, förhoppningsvis hade de resterande 2000 besökarna en annan syn på saken, säger hon.

Recensenten försvarade sitt uttalande i New York Times med att man inte ska välja att bli dansare om man inte vill bli kritiserad för sitt utseende.

Hör inte till recensentens uppgift

Cornelia Medrek, 19, som arbetar som balettdansös på Kungliga Operan tycker inte att en recensent bör uttala sig om dansarens kropp.

– Alla har olika kroppar, huvudsaken är att man har konditionen och förmågan att dansa, recensenten ska bedöma prestationen, inte vikten, säger hon.

Samtidigt är pressen på dansare stor, med krav på att ständigt utvecklas.

– Klart att man tar åt sig av kritik, men samtidigt är man som dansare väldigt van vid det. Man kritiserar sig själv, man får kritik av sin lärare och av sin omgivning, säger Cornelia Medrek.

Stereotypen lever vidare

Redan smala Natalie Portman sattes i hårdträning inför sin nya roll i ”The black swan”. Skådespelerskan gick ner närmare 10 kilo för rollen som den självdestruktiva anorektiska balettdansösen. Hon tränade upp till åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan i ett år innan inspelningarna.

– Man dricker inte, går inte ut med sina vänner, äter inte så mycket mat och man utsätter ständigt kroppen för extrem smärta, för att förstå hur en balettdansare har det, säger hon till tidningen Vogue.

Matilda Lann