För tjock för jobbet

avNneka Amu

RELATIONER

Zara, 19, förnedrades på intervjun

Servitrisen Zara Ehlersen, 19, skulle på sin första anställningsintervju efter studenten.

På restaurang Gamle Port fick hon en chock.

Chefen sa att hon var för tjock för att arbeta på uteserveringen.

Redan på examensdagen fick hotell- och restaurangstudenten Zara Ehlersen i Göteborg ett telefonsamtal från restaurang Gamle Port.

De sökte servitriser och undrade om hon ville komma på en anställningsintervju. I förrgår gick hon dit.

– Jag gick upp till ett rum på övervåningen med restaurangchefen och en annan man. De ställde frågor och jag fick visa hur man bär tallrikar, säger Zara.

Sedan kom kallduschen.

– Efter en stund sa chefen att jag var större än de andra som jobbade där och skulle ta för mycket plats. Han sa att jag skulle krocka med personal och gäster och inte orka springa upp och ner för trapporna.

”Fruktansvärt ledsen”

Zara Ehlersen blev helt ställd och kom inte på något att säga. Men väl ute på gatan igen kom känslorna i kapp henne.

– Jag kände mig fruktansvärt förnedrad, ledsen och arg. Nästan hela mitt liv har jag kämpat med vikten och nu äntligen har jag börjat trivas med mig själv.

Restaurangchefen Jimmy Liu tycker inte att han gjort något fel under intervjun med Zara.

– Hon såg trevlig ut och sa att hon gått ner tio kilo. Men jag ville inte hyckla utan förklarade att det skulle bli svårt för henne att ta sig fram mellan borden på vår uteservering. Hon skulle passa bättre på en fine dining-restaurang där det finns mer utrymme, säger han.

Vägrar ge upp

Christina Fleetwood, ordförande i Överviktigas riksförbund:

– Det är ingen hejd på hur människor tillåter sig att agera när det gäller överviktiga utan att ta något som helst ansvar för det. Det är ett förtryck, säger hon.

Zara, som gjort en polisanmälan, vägrar låta sig nedslås av händelsen.

– Jag älskar att servera och vill inte arbeta med något annat. Jag hoppas att det här bara var en engångsgrej. Nu ska jag söka ett bättre jobb.