Föräldrar till småbarn sover ett halvår för lite

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-29

Sömnbristen kan leda till problem i relationen

Är du småbarnsförälder och ständigt trött?

Det är inte så konstigt.

Under småttingarnas första två år kan du förlora så mycket som sex månaders sömn.

Nu finns det en brittisk studie som visar hur illa det faktiskt är med sömnbristen hos nyblivna förändrar. 1 000 personer deltog i undersökningen och så många som två tredjedelar sa att de sover mindre än fyra timmar per natt under barnets första två år, rapporterar The Daily Mail.

Enligt den brittiska tidningen rekommenderar experter att vuxna människor får minst fem timmars oavbrutet sömn nattetid för att kunna fungera normalt.

Att inte få sova ordentligt leder till att mammor och pappor kan få en så kallad sömnskuld, som gör dem konstant trötta.

De som sover fyra timmar per natt under en tvåårsperiod har sovit 912 timmar för lite enligt den brittiska rekommendationen.

Fresta på relationen

Bristen på sömn orsakar humörsvängningar, föräldrarna kan bli lättirriterade och har risk för att bli deprimerade. Något om i sin tur kan fresta på relationen.

Artisten Sandra Dahlberg har sonen Vilmer som är 3,5 år. Hon känner inte igen sig i resultaten från studien. Även om det under sonens första sju månader inte blev mycket sömn för sångerskan.

– Jag var uppe och ammade hela tiden på nätterna. Och det är klart att jag kunde känna mig dödstrött. Men jag var rätt duktig på att ta igen sömnen under dagarna och sova små stunder. Så ett halvårs sömn har jag inte förlorat, säger hon.

Tvingades separera

Studien visar också att en tredjedel av de tillfrågade föräldrarna bråkade minst fem gånger i veckan till följd av trötthet. Och för ett av 20 par hade det till och med ha gått så långt att de var tvungna att separera för att de var så utmattade.

Iftikhar Mirza är sömnforskare på företaget Silentnight bed company, som beställt undersökningen.

Till The Daily Mail säger hon:

– Vad föräldrarna inte inser är att sömnbristen är problemet. Därför måste de kämpa för att få minimum fem timmars oavbruten sömn. Att sova en timme här och en timme där påverkar inte ”sömnskulden”.

Enligt Iftikhar Mirza går sömnbrist hand i hand med att få barn.

– Det man kan göra för att förbättra situationen är att försöka få rutiner i barnets sömn så tidigt som möjligt, säger hon.

Det här känner Sandra Dahlberg däremot igen sig i.

– Ända sedan Vilmer var liten har jag försökt att lägga honom vid samma tid varje kväll. Och sedan han var sju månader sover han tolv timmar i sträck.

– Men jag låter läggningen ta tid. Vi borstar tänderna, läser sagor och går i genom dagen så att han hinner varva ner. Jag tror det är bra att inte stressa, säger hon.

Följ ämnen i artikeln