Svenska Anna slätar ut rynkorna med stridsmedlet

Publicerad:
Uppdaterad:

Så ser den nya skönheten ut ett ansikte utan mimik

1 av 5 | Foto: Peter Knopp
Förlamande skönhet Anna Pettersson har använt Botox i tre år. Medlet förlamar musklerna och huden slätas ut utan att man behöver ta till en operation.

När Anna Pettersson rynkar pannan...

.... händer absolut ingenting.

Inte en enda fåra gräver sitt spår.

Det är nervgiftet Botox som slätar ut skillnaderna i hennes och många amerikanska tv-ankares anleten – nervgiftet som en hel tv-nation lärt sig att känna igen.

Botox gör nu sitt intåg i Sverige.

Anna Petterssons panna förblir orörlig framför oss.

Hon har tre års erfarenhet av nervgiftet, på sin klinik och i sin egen kropp. Pannans bekymmersveck saknas, kråksparkarna vid sidan av ögonen likaså.

Så ser den nya skönheten ut – ett anlete utan rynkor – och mimik. Anna Pettersson anser att Botox gör hennes ansikte vackrare.

På AM-kliniken vid Stureplan i Stockholm handlar det mesta om skönhet. I en långsmal korridor svävar dyrbar parfymdoft. I små behandlingsrum skymtar skygga, barbenta kvinnor i morgonrockar.

I dag, fredag förmiddag, ska synliga blodkärl på kvinnliga lår tas bort. Andra dagar sprutas svenska ansikten med Botox.

Sjuksköterskan Danielle Fa i vit arbetsrock, driver AM-kliniken tillsammans med sin syster Anna Pettersson. De har arbetat med nervgiftet Botox i tre år, under överinseende av en legitimerad läkare. Mot handsvett, armsvett och återkommande migrän.

Förlamar musklerna som rynkar huden

I dag är medlet klinikens mest efterfrågade behandling, för att motverka rynkor. Kunderna som vill behandlas med Botox har vuxit till en lång kö, enligt systrarna. Ungefär 60 procent av dem är kvinnor, några kommer hit redan i 25- årsåldern.

– Det är inget fel i att bli gammal. Men det behöver ju inte synas, säger Danielle Fa och fingrar på en liten glasflaska med preparatet som i större doser är livshotande och som används som stridsmedel i krig.

Enkelt uttryckt förlamas musklerna som skapar veck och rynkor i ansiktet av injektioner av Botox. När musklerna inte används, läker linjer och rynkor.

För att effekten ska bestå krävs påfyllning av giftet var tredje till var sjätte månad. Så lång tid tar det för de förstörda nervtrådarna att växa ut.

Sedan 1989 är Botox ett godkänt läkemedel i Sverige för att behandla bland annat spasmer och droppfot hos cp-skadade barn. Via privatpraktiserande läkare har metoden nu också nått skönhetsindustrin.

– En elegant metod, säger hudspecialisten Jan Lapins, överläkare vid Huddinge sjukhus om Botox.

Sedan tre år arbetar han med preparatet på Gamla Stans laser- och kirurgmottagning i Stockholm.

Även hans erfarenhet är att allt fler svenskar frågar efter behandlingen. De flesta för att behålla en tillsynes ung hud utan rynkor, andra för att bli av med socialt besvärande ”argveck”.

Jan Lapins begränsar behandlingen till rynkorna runt ögonen och i pannans nedre del.

Risken för misslyckade resultat är större om nervgiftet används högt upp i pannan och ansiktets nedre del, anser han.

– Ögonbrynen kan lätt bli allt för tunga och hänga ner, säger han.

Hollywoodregissörerna Martin Scorsese och Baz Luhrman har nyligen beklagat sig över nervgiftets framfart bland kvinnliga skåde-

spelerskor. I vissa grupper, hävdar de, blir det allt ovanligare att finna en kvinna över 35 år som fortfarande äger förmågan att se arg ut.

Små risker lockar många kunder

Jan Lapins tror att efterfrågan av Botox kommer att öka i Sverige. Därför att ingreppet är litet och de kända riskerna små.

Kirurgknivar och sjukskrivningar behövs inte.

Lapins tror att de flesta kommer att nöja sig med att använda preparatet under en begränsad del av sina liv.

– Det här är något jag tror att människor gör för att få de där extra åren.

När barnbarnen kommer är inte Botox lika intressant, tror Lapins.

– Då går man vidare. Mognar in i sin ålder.

På AM-kliniken rådgör Anna Pettersson med varje kund före behandlingen. Hjärtpatienter, diabetiker, gravida och personer under 18 år avvisas.

Även kunder som vill överdosera Botox i ansiktet avråds.

– Ibland hänvisar vi kunder vidare till psykolog. Vi upptäcker snabbt om deras problem inte sitter i rynk-orna, säger Danielle Fa.

Att Botox och andra rynkbehandlingar radikalt kommer att förändra vårt sätt att se på rynkor ger den amerikanska psykologen Nancy Etcoff vid Harvard medical school en försmak av i tidningen New York Times:

– Vi kommer att se på rynkor som vi ser på trasiga eller missfärgade tänder – kvarlämningar från det förgångna, något som går att fixa till.

Botox hittades gömt under Irakkriget

Lossar nervtrådarna.
Foto: Peter Knopp
Lossar nervtrådarna.

Filmstjärnor använder medlet nu är det dags för medelklassen

Besprutad? Tom Cruise, Madonna och Liz Hurley påstås använda Botox.

Tidigare artiklar om Botox

Maria Trägårdh, Peter Knopp

Publicerad: