Det är självklart att man ska kunna fixa brösten

1 av 3 | Foto: Jag var så rädd för att inte lyckas så bra som folk hade hoppats på. Jag kände hur huvudet totalt kollapsade
RELATIONER

Så säger väl många frånskilda par slentrianmässigt?

– Det är möjligt att vara bra vänner nu för mig och Marre eftersom vi inte ställer dom kraven på varandra som vi gjorde under vårt förhållande, utan gör allt för att Julia ska ha det så bra som möjlig.

Hur funkar det rent praktiskt i dag, har Julia klippkort på SAS för att åka och hälsa på Marre?

–Vi har låtit Julia bestämma själv, och ännu så länge vill hon inte åka någonstans. Hon tycker att det är jätteskönt att träffa pappa på sommaren, men än så länge är mamma hennes trygghet och fasta punkt.

Det kan ju vara svårt nog att upprätthålla bra relationer om man skiljt sig och sedan bor i samma stad. Nu bor han på andra sidan Atlanten.

– Vi pratar väldigt mycket. Marre pratar med Julia i telefon väldigt mycket, och skulle Julia vilja åka till honom så hänger jag självklart med och ställer upp på det.

Kan ju inte vara helt lätt för Marre att inte få träffa Julia lika mycket som du får?

– Från början var det säkert jättesvårt för Marre men han har full förståelse för hennes vilja och rutiner och att det är en stor del av hennes trygghet. Hans njutning kommer tyvärr lite senare.

Du och din pappa har däremot ingen bra kontakt.

–Nej, inte sedan vi flyttade från Polen när jag var åtta. Jag tror att vi skulle haft det om han hade varit lite mer aktiv. Jag tror att det också tyvärr är det här traditionella polska tänkandet att man inte har samma behov av att vara med sitt barn som man har här.

Hur har det påverkat dig att inte ha någon pappa?

– Det känns fruktansvärt att säga, men det är ingen grej att jag inte har någon kontakt med min pappa. Jag har fått så mycket uppmärksamhet från min mamma istället.

Du har inte haft någon kontakt med din pappa, är du rädd för att Julia inte ska få bra kontakt med sin pappa?

– Nej, det är jag faktiskt inte, inte alls.

Izabellas mamma ringer. Långa haranger på polska studsar in i mobiltelefonen.

Tillsammans kom Izabella och hennes mamma till Sverige 1978. Som polskt invandrarbarn med språkproblem blev Izabella snabbt mobbad i skolan. Men i mellan- och högstadiet sa hon ifrån och varken killar eller tjejer vågade hacka på den tuffa ”Iza” från Bredäng som inte tvekade att ta till knytnävarna.

Helt övertygad om att hon skulle göra ett minst lika bra jobb som Linda Gray som ”Sue Ellen” i 80-talsserien Dallas, ansågs hon som kaxig av sina kompisar. Detta brydde hon sig dock inte alls om. Hennes mamma hade uppfostrat en tjej som trodde på sig själv och ville bli något stort.

Regissören Staffan Hildebrand upptäckte Izabella via 80-talsvärstingen Paolo Roberto som Izabella var ihop med ett tag. Efter Hildebrands film ”Ingen kan älska som vi” 1987 blev hon tonårsidol. 1989 släppte hon sin första musiksingel ”Substitute”, som sålde guld. Sedan en lp, som också sålde guld, och till slut landsplågan ”Shame, shame, shame” 1991, som också sålde guld.

Du är inte 25 längre, utseendefixeringen i Hollywood är ju känd. Hur lång tid har du kvar?

– Jag tror att jag har högst fem år kvar. Därför att jag är relativt okänd. Inte ens Jessica Lange och Meryl Streep får några intressanta roller längre. Men ”that´s life”, män blir snyggare med åren även om de tappar håret och får rynkor. Då gäller det att inte bli bitter.

Annars måste du skönhetsoperera dig.

– Nej, jag tror inte att det hjälper. Det kommer så många nya intressanta ansikten som är unga så det blir nog inte bättre för det.

Kan du tänka dig att skönhetsoperera dig?

– Nu känner jag att jag inte behöver det. Men om jag skulle bli oerhört irriterad över något i mitt utseende skulle jag nog korrigera den lilla grejen. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra några större ingrepp.

Har du något du planerar inför?

– Ögonlocken, kanske, jag vet inte.

En del fixar ju till brösten efter att de fått barn och ammat.

– Det tycker jag är helt självklart att man ska kunna göra. Så länge man inte går till överdrift och gör groteska saker.

Du färgar håret istället, nu har du mörkt hår igen. Vilken är din naturliga hårfärg?

– Lite mörkare än du, ganska mörkt alltså.

Varför är du inte blond längre?

– Jag kände att när jag var i Los Angeles var det inget kul att vara blond längre. Det är så mycket bimbos som springer omkring där och på alla restauranger jobbar så kallade ”skådespelare” och de ser alla likadana och blonda ut. Sedan tycker jag att det är kul att färga. Jag känner mig lite plastigare när jag är blond och samtidigt lite sexigare, men jag har inte det behovet just nu, ha-ha. Jag känner mig ändå sexig, för tillfället.

Du, Peter Stormare och Stellan Skarsgård får nästan alltid spela tuffa européer, hur känns det?

– De mest intressanta rollerna, till exempel romantiska komedier, som jag helst ser och skulle vilja göra, vill alla andra skådespelare också göra, Sandra Bullock, Meg Ryan och de andra. Det är först om en manlig storstjärna tar en stor del av budgeten i lön och en kvinna i 30-årsåldern från Europa skulle passa in i karaktären som jag kan bli aktuell.

Det låter ju sådär roligt, vad gör du om du inte filmar i Hollywood tills du blir 50 år?

– Jag vill passa på att spara pengar, uppleva allt jag gör nu. Sedan skulle jag bli lycklig av att få bo i ett hus med mopsar, bulldoggar och höns. Det skulle få mig glad och lycklig. En riktig bullmammaidyll.

– Först och främst vill jag ge mina barn trygghet. Barn är mycket starkare än något som har med karriären att göra.

Du säger barn i pluralis, hittills har du bara Julia.

– Jag är inte gravid. Men jag skulle vilja ha två barn till.

Tre barn är precis vad som går in i en Volvo.

– Ja, ha-ha. Men jag känner mest att jag vill ha tre barn för att två blir för lite kaos. Jag vill ha det där kaoset med barn och leksaker överallt och ”vi skulle varit där för en kvart sedan”. Jag älskar det där, det är en del av min personlighet.

Två barn är lite av en förväntad standard också.

– Ja, det är roligare med fler.

Julia fyller fem snart så det är väl dags att du skaffar fler snart?

– Ja, men det kommer att fixa sig på något sätt.

Jaha, är du singel?

–Nej.

Är du sambo?

– Kanske.

Jag läste i en ett år gammal intervju att du var nyförälskad.

– Jag är lika kär nu. När jag kom hem från Los Angeles senast så köpte jag alla skvallertidningarna här hemma och blev helt paff. Partner byter partner, den ena blir ihop med den andras. Det är en sån inavel och så berättar dom i tidningarna att det här är deras livs kärlek.

Bor du kvar i samma tvåa?

– Ja.

Då antar jag att du inte blivit sambo.

– Jag har väl inte hunnit riktigt, jag kom nyss hem från USA. Så jag har inte tagit tag i det. Nej, nu vill jag inte berätta mer, nu har jag redan sagt för mycket, ha-ha.

Vad kan du säga om honom?

– Ingenting, förutom att han inte är skådespelare, så nu behöver inte skvallertidningarna börja spekulera om någon kändis när de läser detta.

Jaha, då lämnar vi det. Alla i Hollywood ska ju hålla på med musik nu. Russel Crowe, Peter Stormare, Billy Bob Thornton. Men du har redan gjort det.

– Det var inget mål för mig att bli musiker. Det gick så fruktansvärt fort. Jag spelade in låten ”Substitute” och sedan rullade det bara på. Det var kul innan det var så allvarligt. Men när folk betalade för plattorna och tjejer skaffade ”Izabella-frisyr” så tänkte jag att nu var det lite för mycket.

Om filmkarriären, mot förmodan, går sådär kanske du tar upp sången igen?

– Nej, den dagen jag gör det så lova att du kommer och sliter mikrofonen ifrån mig.

Absolut, jag lovar.

– Eller så får du spela trummor i bandet, om jag ångrar mig, ha-ha.

IZABELLA DOROTA SCORUPCO

IZABELLAS skönhetstips

Daniel Frodin ([email protected])