Semester - en plåga för misshandlade kvinnor

RELATIONER

När hjälpen behövs som mest är det fullt på kvinnojourerna

På många av landets kvinnojourer är det fullbelagt. Alla platser på skyddat boende för hotade och misshandlade kvinnor är upptagna.

Samtidigt är sommaren och semestern ofta en extra svår tid för kvinnor som lever i ett misshandelsförhållande.

Foto: Katrin Jakobsen

Många av landets kvinnojourer är fullbelagda, och har ingen plats för kvinnor som akut behöver ett skyddat boende. Under semestern när familjen tillbringar all tid tillsammans blir situationen ofta extra svår för de kvinnor som hotas och misshandlas av sina män.

Men trycket på jourerna är lika stort året om, säger Ireen von Wachenfeldt, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Möjligen ökar antalet samtal efter semestrarna.

- Många kvinnor har ingen möjlighet att söka hjälp när männen är lediga och kan bevaka dem dygnet runt. I stället hör kvinnorna av sig när semestern är över och de får möjlighet att ringa ostört, eller ge sig av, säger Ireen von Wachenfeldt.

Även om jourerna har fullt lämnas ingen kvinna åt sitt öde.

- Jag vet kvinnor som arbetar på jourerna som tagit med sig hotade kvinnor hem eller till sommarstugan när man inte kunnat hitta någon annan lösning, säger Ireen von Wachenfeldt.

Förra året polisanmäldes 20 481 fall av misshandel och grov misshandel mot kvinnor, enligt Brottsförebyggande rådets statistik, och mörkertalet är stort.

Aftonbladet Webbradio har besökt Alla Kvinnors Hus i Stockholm, där en av landets drygt 160 kvinnojourer finns.

Lyssna på webbradio

Josefin Grände på Alla kvinnors hus i Stockholm berättar om hur drömsemestern kan bli en mardröm, och hur det det är att möta kvinnor som inte är redo att lämna den man som misshandlar och hotar dem.

Anna Hjalmarsson