Allt fler tvingas stanna hemma hela sommaren

RELATIONER

De fattiga barnen har under 1990-talet inte bara blivit fler - de har också blivit fattigare, visar siffror från Rädda Barnen.

- Det är alldeles för tyst om den här frågan i politiken, säger Kalle Olofsson, ansvarig för barn och ekonomisk politik på Rädda Barnen.

Foto: Sommarlov i stan. Barnfattigdomen ökar mest i storstäderna.

Rädda Barnens rapport Barnfattigdom i Sverige visar att vart femte barn lever i en familj som räknas som fattig.

Det är barn som:

måste hoppa över gymnastiken i skolan för att de inte har råd att köpa ljusa gymnastikskor.

aldrig får åka på semester.

tvingas avstå från skolresan för att det är för dyrt.

Rapporten är gjord av Tapio Salonen, professor vid Lunds universitet. Den visar att barnfattigdomen ökar framför allt i landets tre storstadskommuner och i större städer. Allt fler fattiga barn har utländsk bakgrund. I dag lever fyra av tio barn med utländsk bakgrund i fattiga familjer.

Andra saker som man vet om barnen är att de ofta har ensamstående mammor, och att de fattigaste barnen är de yngsta.

LO:s årliga undersökning om semester och barns uppväxtvillkor visar att var sjätte anställd varken har tillgång till fritidshus eller har råd att åka på semester - i Sverige eller utomlands. För LO-medlemmar är det var fjärde. I dessa familjer finns över 300 000 barn.

- Den engelska finansministern har lovat att barnfattigdomen ska halveras på 20 år. Frågan måste upp på den politiska agendan även i Sverige. Många barn far illa i Sverige i dag, säger Kalle Olofsson.

Fattiggränsen: 14 021 kr/mån

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM