Fixa semestern på liten kassa

Publicerad 2014-07-02

Lindiwe: Min son ska också få uppleva något

Kreativ semester Lindiwe Zulu är ensamstående med en fyraårig son men är trots en skral reskassa positivt inför sommarsemestern. ”Det gäller att tänka outside the box. Ibland ordnar kyrkan eller bovärden aktiviteter. Det finns många saker att göra, det gäller bara att hitta dem”, säger hon.

Allt fler småbarnsföräldrar har svårt att få ekonomin att gå ihop under sommaren.

Men misströsta inte. Visst kan du ge barnen en rolig semester – även med små medel.

– Det gäller att tänka outside the box, säger Lindiwe Zulu, ensamstående mamma.

Sommaren är för många förknippad med resor, utflykter och glass. Men långt ifrån alla har råd. Andelen fattiga i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren och allra mest utsatt är gruppen ensamstående föräldrar.

– Den här sommaren blir det riktigt tufft. Jag är student och har ingen inkomst alls under två månader. Det kommer att bli ett intressant experiment att se hur vi löser det, men jag vet att det kommer att ordna sig, säger Lindiwe Zulu, som är ensamstående med en fyraårig son.

Får använda fantasin

Hon har jobbat extra som personlig assistent under våren men kommer att behöva vända och vrida på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop under sommaren. Fast med lite uppfinningsrikedom har hon ändå planerat in en händelserik sommar för sin son.

– Vi kommer inte att kunna göra någon längre resa, men jag har tänkt göra lite dagsutflykter med tåg. Man kommer långt på månadskortet så det behöver inte bli så dyrt. Jag vill att mitt barn ska känna att han också har haft en upplevelse under sommaren.

Lönar sig att leta

De dagar hon är hemma planerar hon att vara i parker och vid havet. Regnar det har hon tänkt ta med sin son på museum.

– Ibland ordnar kyrkan eller bovärden aktiviteter. Det finns många saker att göra, det gäller bara att hitta dem. Det lönar sig att sitta ner och leta runt. Och att planera i god tid. Annars blir det lätt så att man gör något i sista minuten och då kan det bli väldigt dyrt.

Fakta/ensamstående föräldrar

Sedan 1980-talet har inkomstklyftorna ökat mer i Sverige än i andra jämför-

bara länder. Största förlorarna är ensamstående föräldrar.

Var fjärde ensamstående mamma lever i så kallad relativ fattigdom. Det innebär att antalet nästan tredubblats på knappt tio år.

Vart tredje barn till ensamstående föräldrar är ekonomiskt utsatt, jämfört med vart tionde barn med sammanboende föräldrar.

Enligt Rädda barnen lever 232 000 barn i Sverige i fattigdom (2011). Det innebär cirka 12 procent av alla barn.

Källor: Riksdagens utredningstjänst, SCB, SVT, Rädda barnen.

Lindiwe Zulus tips för dig som har ont om pengar i sommar:

Planera i god tid

Försök att ha en idé redan i början av semestern. Annars blir det lätt panik i augusti. Gör ni något i sista minuten blir det ofta väldigt dyrt.

Hitta likasinnade

Slå dig ihop med andra föräldrar som också har en liten semesterbudget. Det kan vara svårt att hänga med föräldrar som har råd att köpa souvenirer och glass till sina barn när man själv måste säga nej.

Utnyttja familjepriser

Är ni två vuxna och två barn blir det ofta väldigt mycket billigare än om du åker någonstans ensam med ditt barn. Slå dig ihop med en kompis som också är ensamstående förälder och utnyttja familjerabatter.

Leta upp aktiviteter

Lusläs alla tidningar och reklamblad som kommer i brevlådan. I stadsdelens lokala tidning, bovärdens tidning och i kyrkans informationsblad finns ofta tips på barnvänliga arrangemang och utflykter. De kostar oftast lite eller ingenting. Håll även utkik på bibliotek, fritidsgårdar, i trapphuset och på barnavårdscentralen. Det kan även vara lönt att kolla upp föreningar som till exempel Hyresgästföreningen och Enastående föräldrar, som anordnar aktiviteter och läger under sommaren.

Hitta gratisaktiviteter

Utnyttja barnvänliga ytor som roliga lekplatser, äventyrsparker och djurparker utan inträde. Åk till badplatser, grilla ute eller ha picknick i något grönområde.

Gå på museum

Under regniga dagar uppskattar många barn att gå på museum. Kolla på nätet vilka som har fri entré eller investera i ett årskort.

Ta med matsäck

Ofta är det småsakerna som kostar, till exempel glass och dricka. Tar du med dig egen saft kan du spara många slantar. Ta även med annan matsäck så ofta du kan.

Gör dagsutflykter

I de flesta kommuner kommer du långt om du har ett regionalt månadskort. Bor du i Göteborg kan du även åka båt till Danmark ganska billigt. I Stockholm gäller samma sak med Ålandsfärjan och bor du i Skåne kan du göra en dagstur till Helsingör.

Åk tåg

Många barn älskar att åka tåg och SJ:s biljetter behöver inte alltid vara så dyra. På många sträckor åker barn gratis eller väldigt billigt. Ett knep är att boka en upplevelseresa i samband med till exempel en konsert. Det blir ofta mycket billigare än att boka en ordinarie tåg-

biljett.

Utnyttja kuponger

Titta i veckobladet från din matbutik och planera handlingen efter det. Gå med i butikernas kundklubbar och håll utkik efter kampanjer. Utnyttja erbjudanden och bunkra hela tiden upp med billiga matvaror hemma i frysen.

Stressa inte

Ge inte dig själv dåligt samvete om du inte hinner med allt, som till exempel städning och hembakta bullar. Stressa inte över pengar, det hjälper ingen. Fokusera på att hinna umgås ordentligt under sommaren. Se pengabristen som ett intressant experiment och gör det bästa av situationen.

Sök fonder

Det finns många fonder och stiftelser där ensamstående förälder kan söka pengar inför sommaren. Nu är många av dem stängda, men det kan vara bra att tänka på inför nästa sommar.

Föräldrar tipsar: Barnvänliga aktiviteter för liten semesterbudget

Att ha kul på sommaren behöver inte kosta skjortan. Med lite planering och uppfinningsrikedom går det att göra sommaren till ett riktigt äventyr, även om du har en liten semesterbudget. Här är tipsen för dig vill hitta på roliga saker med dina barn i sommar.

Åk på cykelsemester Allt du behöver är en cykel, ett tält, sovsäck och ett stormkök. Maten lagar ni enkelt med konservburkar och torrsoppor. Det blir billigt och smakar ofta minst lika gott som om ni lagat den hemma. Saknar du utrustning kanske du känner någon du kan låna av. Det kan även vara värt att ta en titt på sajten Bjussa.se, där kläder och prylar skänks bort helt gratis.

Hajka i skogen Packa ner det du behöver i en ryggsäck, snör på er sköna skor eller stövlar och ge er ut i skogen. Titta på kommunens hemsida för tips om vindskydd där ni kan övernatta. Eller gör en dagsutflykt.

Ha vattenkrig Ett vattenkrig kan man lätt anordna till exempel ute på gården, i trädgården eller i en park. Saknar ni vattenpistol går det bra att fylla ballonger, plastpåsar, hinkar och schampoflaskor. Bara fantasin sätter gränser. Men tänk på att alla grannar inte uppskattar att bli nedblötta...

Bo på bondgård Prova på bondelivet på en ekologisk Wwoof-bondgård. Att bli medlem i Wwoof Sweden kostar 250 kronor, men genom organisationen kon du komma i kontakt med bondgårdar där du och dina barn får bo gratis i utbyte mot att du/ni hjälper till med arbetet på gården. För mer info, se www.wwoof.se

Utforska nya badplatser Titta på kommunens hemsida för tips om badplatser som ni inte besökt tidigare. Det finns även appar med tips på bra bad. Är det inte badväder kan ni kasta sten i vattnet, titta på båtar och fiska. Saknar du metspö kan du fästa en klädnypa i ett snöre och fiska krabba. Eller titta på andra som fiskar.

Åk buss Många små barn uppskattar att åka buss, spårvagn och pendeltåg. Kliv av om ni ser något spännande utanför fönstret och upptäck på så vis nya stadsdelar.

Skattjakt Anordna en skattjakt med GPS eller smartphone. Finns gratisappar som man kan ladda ner och sedan är det bara att ge sig ut på äventyr. Även geocaching går att anpassa för alla från två års ålder och uppåt. Saknar du smartphone eller gps kan du arrangera en traditionell skattjakt genom att gömma en skatt och rita en skattkarta.

Besök en bondgård Åk till en 4H-gård och titta på djur och upplev lantlivet. För att hitta en gård nära dig, gå in på 4h.se

Grilla Grilla i skogen eller på stranden. Baka pinnbröd över öppen eld.

Lek på lekplats Utforska nya lekplatser i stadsdelar och närliggande orter där ni inte varit förut. Titta på kommunens hemsida för tips.

Besök släktingar. Passa på att hälsa på släkt och vänner som du inte träffat på länge.

Gör en skogsutflykt Plocka bär eller svamp och utforska nya stigar. Låna böcker om djur och växter på biblioteket och ta med den ut. Leta efter djurspår och spännande växter.

Spela spel Regniga dagar passar det utmärkt att spela spel. Har ni inga spel brukar det finnas billiga att köpa på loppis. Eller varför inte tillverka ert eget spel?

Pyssla och rita Rita vikfigurer, vik loppor och gör collage. Många barn gillar att rita vikfigurer. Det går till så att man ritar en kroppsdel var utan att se vad de andra ritat.

Baka Många barn älskar att baka, allt ifrån bröd till sockekaka. Är ni vid en eld utomhus kan ni baka pinnbröd.

Utflyktsmål i norra Sverige:

Naturum i Abisko nationalpark.

Friluftscentrum på Södra berget i Sundsvall.

Vandra eller cykla längs Siljansleden i Dalarna.

Gör en utflykt till världens största och bäst bevarade kyrkstad, Gammelstads kyrkstad utanför Luleå.

Bada  på Bettnessand havsbad utanför Umeå, där finns bland annat beachvolleybollplan och utegym, samt klippor och sandstrand.

Bada på Tomtebobadet vid Nydalasjön utanför Umeå. Badplatsen är anpassad för personer med fysisk funktionsnedsättning och har en ramp som går ända ner i vattnet. Här finns även en handikappanpassad toalett, en beachvolleybollplan och rastbord med bänkar.

Utflyktsmål i mellersta Sverige:

Naturrum vid Stendörren.

Gör en dagsutflykt med Ålandsbåten.

Besök arbetets museum i och Norrköpings stadsmuseum i Norrköping.

Historievandring i centrala Norrköping.

Besök Naturum Stendörren i Södermanland.

Picknick på i Svanviken-Lindbackes naturreservat utanför Nyköping.

Lär dig mer om djur och natur på prinsessan Estelles sagostig vid Tåkern i Östergötland.

Gör en utflykt till Mariebergsskogen i Karlstad.

Besök Sörsjäns friluftsområde i Kolmårdsskogen.

Åk till Vätterviksbadet vid Vadstena camping utanför Vadstena.

Besök Skogssjöbadet i Skogssjöns naturvårdsområde i Mjölby. Där kan du bada och ströva.

Bada i den konstgjorda sjön Månsjön vid Väderkvarnsbacken i Skänninge. Där finns även beachvolleybollplan.

Parkteatern i Stockholm anordnar teaterföreställningar med fri entré.

Besök polkagrisarriken i Gränna.

Lek på lekplatsen på Djäkneberget i Västerås.

Åk till Minizoo i Tibro. Gratis.

Bada i uppvärmd bassäng på Guldkroksbadet i Hjo. Gratis.

Surfa eller paddla kanot på Fisksätra holme i Nacka.

Besök Bullerbyn i Sevedstorp utanför Vimmerby.

Besök multisportanläggningen vid Sickla skola i Sickla.

Åk skateboard på Nacka skateboardpark i Nacka.

Åk bmx i bmx-parken vid Myrsjö idrottsplats i Nacka utanför Stockholm.

Tälta och besöka olika stränder utmed sörmlandskusten.

Bada på Hamra badplats. Lövudden eller Johannisberg i närheten av Västerås.

Titta på djur på Vallby frilufsmuseum i Västerås.

Utflyktsmål i södra Sverige:

Fredriksdal i Helsingborg.

Bada i Plaskis vid Mariaplan i Göteborg.

Åk till Hasselgården i Stenungsund. De ordnar gratis dagkollo på kommunens fritidsgård. Gratis sommaraktiviteter som bad och grillning.

Cykla eller åk buss till Tjörn eller Orust på västkusten och besök någon av de vackra badstränder som finns där. Övernatta i ett vindskydd.

Alfons Åbergmuséet i Göteborg. Barn under sju går in gratis.

Botaniska trädgården i Göteborg (frivilligt inträde).

Gå på museum i Göteborg (Barn går gratis, årskort för vuxna kostar 40 kronor).

Besök Emmaus lantgård i Uddevalla.

Gå på Bohusläns museum i Uddevalla.

Besök Stapelbäddsparken i Malmö. Där kan du bland annat åka skateboard och fixa med din cykel.

Bada i Västra hamnen i Malmö.

Bada i Ringsjön, Skånes näst största sjö.

Besök en äppelodling på Österlen.

Åk till Sofiero slott och slottsträdgård (fri entré för de under 18 år samt under lågsäsong).

Besök medeltidsborgen Kärnan i Helsingborg.

Åk till Bjärehalvön i Skåne.

Bada vid Råa vallar i Skåne.

Klättra i grottor, bada, snorkla, få en vacker naturupplevelse och besök Lars Vilks konstverk Nimis & Arx på Kullaberg i nordvästra Skåne.

Besök Barnens zoo, Plikta och fågelhusert i Slottsskogen i Göteborg.

Besök Färjenäsparken i Eriksberg i Göteborg. där finns bollplan, stor lekplats, näridrottsplats, skejtpark, utomhusgym med mera. Lekplatsen är även anpassad för personer med fysisk funktionsnedsättning.

Åk ut på öarna i Göteborgs skärgård. Gratis för dig med västtrafiks periodkort.

Hembygdsparken i Ängelholm, Där finns bland annat djur, lekpark och museer. Gratis.

Mölndals museum är gratis för alla. Roligt med öppna arkiv där man får ta, känna, klämma och prova allting.

Sommarscen Malmö anordnar barn och familjeföreställningar som är gratis på olika ställen i Malmö hela sommaren.

Följ ämnen i artikeln