Han bombarderas av komplimanger

Av: Monica Karlstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskaren: Utseendefixeringen skadar demokratin

1 av 3 | Foto: SÖREN ANDERSSON/Regeringskansliet
SNYGGMINISTERN Nyblivne hälsoministern Gabriel Wikström (S) har utpekats som världens sexigaste minister. En hedrande titel tycker han själv.

Nytillträdd minister och bombarderad med komplimanger. Hälsoministern Gabriel Wikström, 29, har den senaste veckan varit rejält i ropet. Men inte för sina yrkesmässiga kvalifikationer – utan för sitt utseende.

– Snart kan vi lika gärna hålla idoluttagningar i tv istället för val, säger medieforskaren Gunilla Jarlbro.

Smeknamn såsom ”den snygge ministern” och bombarderad av romantiska meddelanden i sociala medier. Det blev Gabriel Wikströms vardag kort efter att han tillträdde som folkhälso-sjukvårds- och idrottsminister. Uppståndelsen började med en turkisk beundrare som postade en bild av den svenske socialdemokraten i sociala medier med bildtexten ”the handsome minister”.

På bara några dagar har bilden blivit en viral succé, både i Turkiet och på andra håll i Europa. Komplimangerna som flödar på Wikströms Instagramkonto har uppmärksammats i både svensk och utländsk media. Daily Mail ställer exempelvis frågan om han är ”the world´s sexiest MP?”  Wikström själv har svarat att han hoppas kunna vara en förebild och inspirera unga människor att engagera sig politiskt.

– Jag kan inte känna mig annat än hedrad och glad. Och lite förvånad, ska jag erkänna, säger han själv till den svenska engelskspråkiga tidningen The Local.

Skeptisk till uppmärksamheten

Gunilla Jarlbro är forskare i Medie- och kommunikationsvetenskap på Lunds universitet och aktuell med en bok om hur män och kvinnor gestaltas i media. Hon är skeptisk till den här typen av uppmärksamhet.

– Det är väldigt allvarligt ur ett demokratiperspektiv när fokus förflyttas från vad politikerna gör till deras yttre attribut. Politiska sakfrågor hamnar i skymundan, menar hon.

– När medborgarna möter politikerna i morgonsofforna och i dagstidningarna och det snarare handlar om utseendet än om politiken så utarmas demokratin och medborgarnas förtroende, säger Gunilla Jarlbro och fortsätter:

Har inget med jämställdhet att göra

– Snart kan vi lika gärna hålla idoluttagningar i tv där politikerna visar upp sig, istället för val.

Hon kallar utseendefokuseringen för en hemsk utveckling som tidigare mest drabbat kvinnliga politiker men nu även män.

– Det här har inget med jämställdhet att göra. Det är ett sätt att förminska politikerna genom att ta fokus från deras kompetens. Det blir inte bättre bara för att man presenterar män på samma eländiga och förnedrande sätt som man länge har pratat om kvinnor.

Även Lena Wängnerud, forskare i statskunskap på Göteborgs universitet, är tveksam till utseendefokuseringen inom politiken.

– Om utseende hamnar mer i fokus och vi går mot en ytlighetskultur även i politiken så ökar avståndet till medborgarna. Att uppmärksamheten kring hälsoministern blivit så stort beror nog både på hans kön och ämbete. Hade han varit statsminister hade nog folk haft mer respekt för ämbetet. Att han är man gör nog att det hela tyvärr ses som lite oskyldigt, säger hon.

10 politiker kända för sitt utseende

Barack Obama, USA:s president
Zac Goldsmith, brittisk politiker

Enrique Peña Nieto, Mexikos president
Tristram Hunt, brittisk politiker 
Chuka Umunna, brittisk politiker 
Dan Jørgensen, dansk politiker 
Hans Linde, svensk politiker, Vänsterpartiet
Manuel Valls, Frankrikes premiärminister
Tim Harris, politiker i Sydafrika 
Helle Thorning-Schmidt, Danmarks premiärminister

Källa: Daily Mail

Publicerad: