Relationer

Nu ska svenska pappor ut i världen

Av: 

Monica Karlstein

RELATIONER

480 dagar. Så länge kan mammor eller pappor vara föräldralediga. Och för det är Sverige världskänt.

Nu ska den blågula pappamodellen exporteras utomlands. I en fotobok översatt till två språk porträtteras de svenska fädernas unika kontakt med sina barn.

– Utomlands finns en stor nyfikenhet och ett intresse kring att så många svenska män är hemma med sina barn, säger Johanna Karlsson, en av bokens initiativtagare.

Den svenska myspappan är med glädje föräldraledig och tar hand om sina småttingar – så illustreras familjemannen i den nya fotoboken ”The Swedish Dad”. Nu sprids bilden av honom som en familjekär, trygg och modern fadersgestalt – på japanska, tyska och engelska.

Bakom boken står universitetslärarna Henrik Pettersson, Johanna Karlsson och fotografen Tobias Bill. Johanna Karlsson och Henrik Pettersson kom på idén till boken när de bodde i Japan och många av deras internationella vänner var nyfikna på hur föräldraledigheten fungerade i Sverige.

– Boken kommer att ges ut på engelska och japanska till en början och förhoppningsvis tyska. Vår agent letar just nu efter ett förlag och annars ger vi ut boken själva. Både i Japan och i USA är intresset för svenska hemmapappor stort, säger Johanna Karlsson.

En generös föräldraledighet

Fascinationen för den svenska modellen var stor. Frågor som ”Hur länge kan man vara hemma med betalt” och ”Är pappor verkligen hemma med barnen” dök ofta upp.

Med utländska mått mätt har Sverige en generös föräldraledighet – med 480 betalda dagar. En mycket hög andel av de svenska männen är pappalediga i jämförelse med pappor i många andra länder.

– Fotoboken är inte på något sätt ett inlägg i den politiska debatten. Svenska pappor är hemma mindre än mammorna men det ser ändå bättre ut här än i andra länder, säger Johanna Karlsson.

Men svenska föräldrar är fortfarande hästlängder ifrån ”hälften var”. Många pappor tar inte ut någon föräldraledighet alls. De pappor som tar föräldraledigt tar ut drygt 23 procent av föräldrarnas totala antal dagar, enligt TCO:s årliga rapport från 2011.

Publisert: