Gärna godis - men max 15 bitar!

RELATIONER

Kostgivaren från tv: "Berätta tydligt för barnen vad de ska äta"

1 av 2 | Foto: Njut lagom "Självklart får man njuta av godis och snacks, men inte hela tiden", säger Zara Öberg.

GI, supermat, socker- och fettnoja. Aldrig har vi varit lika medvetna om midjemåttet.

Ändå blir vi bara tjockare.

Och snabbast ökar fetman bland våra barn.

Siffrorna är chockerande: hälften av alla svenskar över 16 år är överviktiga och vart femte svenskt barn väger för mycket enligt färsk statistik från SCB.

– Det är en hälsobomb som håller på att brisera, säger Zarah Öberg, kostrådgivare och programledare för nya livsstilsprogrammet ”Älskling, vi dödar barnen” i Kanal 5.

”Tom, värdelös energi”

Programtiteln är drastisk, men tyvärr sann. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer Sverige ha liknande fetmaproblem som USA inom några få år. En ny rapport från Livsmedelsverket visar att en fjärdedel av kalorierna som barn äter kommer från glass, godis, kakor, läsk och snacks.

– Det är tom, värdelös energi. Kroppen är smart, när den inte får tillräckligt med vitaminer och mineraler blir den hungrig fort, säger Zarah Öberg.

Den onda cirkeln är ett faktum. Barnen blir snabbt sugna igen och väljer helst fett- och sockerrika snacks.

– Problemet är inte bara att allt fler barn lider av övervikt, utan att de faktiskt inte får i sig tillräckligt med näring och inte orkar med sin vardag, säger Zarah.

Tror inte på förbud

Förutom att vara en av Kanal 5:Ì´1;s färskaste programledare är hon också hälsopedagog på kom-i-form-företaget Itrim i Västerås och brinner för att familjer ska komma tillrätta med sina kostvanor.

– Jag tror inte på förbud. Det gäller att tydligt berätta för barn vad de ska äta för att må bra. Självklart får man njuta av godis och snacks, men inte hela tiden.

Varför har problemet blivit så stort?

– Det har mycket att göra med vår moderna livsstil. Barn chattar med kompisarna via msn i stället för att träffas ute i lekparken. Många föräldrar tror också att det tar jättelång tid att laga nyttig vardagsmat, men det är en myt.

Hur ska man prata med ett barn som väger för mycket?

– Säg aldrig: ”Du får inte äta det här.” Gör maten till en positiv upplevelse, annars bäddar du för ätstörningar. Berätta att frukt och grönsaker är jätteviktiga för att barnet ska ha spring i benen och förklara att alla blir sjuka av att äta för mycket socker och fett

Här är Zarahs bästa tips till föräldrarna

Läs mer:

Erica Scott

ARTIKELN HANDLAR OM