Paola,37, fick ja av drottningen

RELATIONER

"Svenskan" gifter in sig i brittiska kungafamiljen

1 av 3 | Foto: OH LORD, VILKET KAP Om en månad gifter sig svenskättade Paola de Doimi de Frankopan med brittiska kungligheten Nicholas Windsor i Vatikanen.

LONDON

Svenskättade Paola, 37, gifter in sig i den engelska kungafamiljen.

Den blivande maken Nicholas Windsor är son till drottningens kusin.

Men bröllopsplanerna skakas av ett storbråk om brudens stamtavla.

Paola de Doimi de Frankopan är född och uppvuxen i Storbritannien, men har starka band till Sverige. Hon pratar svenska flytande och har studerat vid universitetet i Lund. Familjen har ett sommarställe i Småland.

-Donna Paola har bott i Sverige och besöker landet ofta, säger parets talesman Anthony Bailey till Aftonbladet.

Hennes mor Ingrid Detter, 70, är en av Sveriges mest kända och kontroversiella jurister.

Hon har skrivit flera böcker om internationell rätt, medverkar regelbundet i aktade tidskriften International Affairs och håller föredrag världen över.

På hemmaplan har hon haft det tuffare.

I mitten av 1990-talet avskedades hon från Stockholms universitet för att hon inte skötte sitt jobb. Dessförinnan hade hon chockat många i den akademiska världen genom att vara aktiv i ny demokrati.

Nu står familjen mitt i en ny storm.

Granskats i pressen

Efter att drottningen gav Paola de Doimi de Frankopan och Nicholas Windsor tillstånd att gifta sig har familjens bakgrund granskats i pressen.

Ingrid Detter är sedan 1960-talet gift med Louis Doimi de Delupis, som flydde från Kroatien under andra världskriget. Familjen tog på 1990-talet det högadliga namnet Frankopan.

Men den kroatiska motsvarigheten till Riddarhuset förnekar att de tillhör adelssläkten.

Familjen har vidtagit rättsliga åtgärder mot aktade The Times.

-Familjens historia är extremt väldokumenterad, säger Anthony Bailey.

Gifter sig i Vatikanen

Bröllopet i november kommer att uppmärksammas av flera orsaker. Det är första gången på 400 år som en medlem av det brittiska kungahuset gifter sig i Vatikanen. Brudgummens gudfar prins Charles förväntas närvara vid vigseln i S:t Peterskyrkan.

Nicholas Windsor, 36, var innan han blev katolik nummer 26 i den brittiska tronföljden. Som 18-åring greps han för marijuanainnehav och har fört en kamp mot ätstörningar.

Jens Kärrman