Gamla mödrar kan göra sina döttrar infertila

RELATIONER

Svårare att få barn om du som kvinna själv har en gammal mamma

Enligt en ny amerikansk forskningsrapport kan sent föräldraskap få konsekvenser för kommande generationer. Kvinnor som får barn sent i livet kan medverka till att deras döttrar kan få svårt att bli gravida när de blir vuxna och själva vill få barn.

En ny amerikansk studie visar att kvinnor som har svårt att få barn ofta har mammor som är ganska gamla, skriver Daily Mail.

– För varje år som en kvinna väntar med att bli gravid så gör hon det svårare för en eventuell dotter att få barn, säger Peter Nagy, läkare på en fertilitetsklinik i Atlanta, USA.

I studien undersöktes 80 kvinnor som genomgick behandling för att bli gravida. Reslutatet visade att de som misslyckades hade äldre mammor än de som lyckades.

Får konsekvenser

–I dag är det många kvinnor som väntar med att skaffa barn och det kommer nog att få konsekvenser om 20-30 år när deras barn vill få barn, säger Peter Nagy.

Enligt honom och de andra läkarna som genomförde studien, kan en äldre kvinna ha ägg med inbyggda defekter. Dessa defekter märks först om hon får barn av kvinnligt kön som sedan i sin tur försöker få barn.

Läs mer:

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM