"Vem som helst kan starta hemmadagis"

RELATIONER

Barnen är hos varandra med anställda fröknar

1 av 3 | Foto: Jenny Fuxe
Erik Barkvall trivs bra med sina kompisar på hemmadagiset.

Har du tröttnat på dagisköerna? Är restiden till dagis för lång? Eller trivs inte ditt barn på dagis? Ja, då kanske ett hemmadagis är något för er.

- Jag var först lite tveksam till att ha barnen hos oss två dagar i veckan, säger Karin Barkvall, men faktum är att det aldrig varit så städat som nu.

Babyboom råder. Det föds fler och fler barn. Samtidigt satsar mamma och pappa på karriär och vill ha dagisplats så fort som möjligt.

Men hur hantera en situation där det enda lediga dagiset ligger långt bort? Eller när ditt barn faktiskt inte trivs på det dagis som hade plats över? Ja, det finns faktiskt alternativ att söka när de kommunala och privata förskolorna inte räcker till.

Ett sådant är hemmadagis, eller flerfamiljssystem, som var populärt på 80-talet och som få känner till idag. Barnen är hemma hos varandra med anställda fröknar istället för i en lokal eller dagmamma, och barngrupperna är mindre.

"Vi var halvdesperata"

Karin och Jens Barkvall, nyinflyttade i Danderyd, har sedan ett halvår sin son Erik på hemmadagiset Svalboet i Nora.

- Vi kom av en slump kontakt med Svalboet när Erik inte fick plats någon annanstans, och eftersom vi var halvdesperata efter dagis bestämde vi oss för att pröva, säger Karin. Hon medger dock att de till en början var tveksamma.

- Det kändes lite rörigt med hemma-hos grejen men med facit i hand fungerar det jättebra. Bara det att slippa böka in Erik i bilen vissa dagar underlättar i vardagen. Vi lämnar och hämtar Erik i parken om han inte redan är hemma, säger hon.

Gemenskapen bland föräldrar och barn, och möjligheten att påverka framhåller Karin också som mycket positivt.

- Vi bestämmer alltifrån vilka leksaker som ska köpas till att fröknarna ska få gå på en utvecklingskurs.

Fick hjälp av kommunen

Det var tvåbarnsmamman Minni Raij som startade Svalboet för fyra år sedan när hennes son vantrivdes på dagis och alla dagmammor i området hade fullt.

- Jag visste ingenting om vad ett flerfamiljssystem innebar men fick hjälp av kommunen, säger hon.

Minni Raij började med att ta kontakt med några andra familjer eftersom det krävs minst fem barn i verksamheten. Och efter mycket pappersarbete och inspektioner från kommunen fick hon sitt tillstånd.

- Jag anställde personal och skötte ekonomin. Det var lite slitigt men jag har aldrig ångrat mig, säger hon. Vem som helst kan starta ett hemmadagis. Det krävs bara lite tålamod och vilja.

Att ha dagis hemma är dock inte alltid lätt. Karin Barkvall tycker till exempel att det är lite jobbigt när Erik är sjuk.

- Barnen kan inte vara hos oss då och fröknarna måste ringa runt till de andra familjerna tidigt på morgonen och det kan vara lite besvärligt.

"Vi är ute nästan jämt"

Och visst kan det hända olyckor som att saker går sönder hemma, fortsätter Karin.

- På sikt kan vi nog behöva fräscha till lekrummet. En av de andra familjerna har målat om några gånger. Men jag känner mig inte så orolig eftersom vi får ersättning för allt sådant.

Marite, en av två fröknar, liknar Svalboet med ett ur-och-skur-dagis .

- Vi är ute nästan jämt, säger hon. Även de minsta behöver träna benmusklerna och inte sitta i vagnen hela tiden.

Daiga, som är den andra fröken, arbetade tidigare på vanligt dagis men trivs bättre med hemmadagis.

- Med åtta barn är det inte alls samma stress. Jag har verkligen tid för alla, säger hon. Men visst är det ibland lite jobbigt att ta sig mellan de olika husen.

För att förenkla Svalboets verksamhet finns ett noggrant veckoschema. Till exempel är det sångstund hos familjen Barkvall på onsdagar. På tisdagar äter de lunch hos Cavallins och utomhusaktiviteten är skridskor.

Schemat anpassas

Men schemat ändras lite då och då beroende på barnen och föräldrarnas behov. Karin Barkvall, som väntar sitt andra barn, behöver snart lugn och ro.

- Barnen kan inte vara hos oss när bebisen kommer så under våren får de andra familjerna dra ett större lass.

Svalboets grundare, Minni Raij, tror att hemma-hos-systemet skrämmer en del.

- Föräldrar vill lämna in sina barn på morgonen och hämta ut dom rena, hela och mätta efter jobbet, säger hon. Skämt åsido, men många backar på grund av det.

Men varför inte hyra en lokal?

- Visst går det men grundtanken är att barngruppen ska vara så liten att en lokal inte ska behövas.

Minni Raij tror dock att antalet hemmadagis kommer att öka på grund av den dagisplatsbrist som råder.

- Ja, absolut. Nya regeringen vill dessutom främja privata alternativ där föräldrarna bestämmer mer själva.

Så startar du hemmadagis

Fakta om hemmadagis

Jenny Fuxe

ARTIKELN HANDLAR OM