Papparoll ökar chansen för chefsjobb

Men för mammor gör tillökningen ingen skillnad

Att bli förälder kan vara bra för karriären – om man är man.

För kvinnor däremot gör det ingen som helst skillnad.

Det visar en ny rapport.

Gynnas i karriären Pappor har lättare att få chefsjobb medan kvinnornas chans till högre tjänster inte påverkas av föräldrarollen, visar en ny studie.
Gynnas i karriären Pappor har lättare att få chefsjobb medan kvinnornas chans till högre tjänster inte påverkas av föräldrarollen, visar en ny studie.

Familjesituationen påverkar kvinnor och män olika, visar studien från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau).

Medan chansen att få ett chefsjobb ökar för den nyblivna pappan, är mammans möjligheter de samma som tidigare, skriver UNT.

"Subjektiv process"

Även när man i studien tog hänsyn till utbildning, privat eller offentlig sektor, arbetstid och civilstånd kvarstod sambandet. Och kvinnorna är underrepresenterade på chefspositioner.

– Generellt är rekryteringen en subjektiv process som påverkas av fördomarna i samhället, säger Alexandra Hultquist Starenvik, chefsrekryterare på Lyttkens & Partners till UNT.

Enligt henne anser många att föräldraskapet är en merit i arbetslivet.

– Att bli förälder upplevs som positivt och borgar för ett liv i balans, en person som tar ansvar och kan planera och prioritera, säger hon.

"Förvånande"

Att många i dag väljer att dela föräldraledigheten mer jämlikt, anser hon borde förbättra kvinnornas möjligheter till karriär.

– Att föräldraledigheten delas innebär ju att kvinnan är borta från jobbet kortare tid. Därför är det förvånande att inte också kvinnorna gagnas av barn, äger Alexandra Hultquist Starenvik.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN