Han eller hon? Det är hemligt

avHelena Utter

RELATIONER

Kanadensiskt par håller sitt barns kön hemligt för omvärlden

Foto: TORONTO STAR
Föräldrarnafår ständigt frågor om Storm ska gå på herr- eller damtoaletten – och vilken pronomen man ska använda i dagligt tal. (Storm till höger, äldre brodern Jazz till vänster.)

Storm är bara fem månader gammal – men har redan orsakat storm.

Föräldrarna vägrar nämligen avslöja bebisens kön.

– Vi har bestämt oss för att inte berätta om Storms kön ännu, som en hyllning till valfriheten, säger föräldrarna Kathy Witterick, 38, och David Stocker, 39.

En flicka – eller en pojke.

Det brukar var den första informationen, jämte vikt och längd, som föräldrar sprider om ett nyfött barn.

När Kathy Witterick, 38, och David Stocker, 39, på nyårsdagen fick sitt tredje barn meddelade de bara att ett barn vid namn Storm fötts.

Könet okänt för alla

Dess kön kommer tills vidare förbli okänt för alla – utom den närmaste familjen, en nära vän och de två barnmorskor som var med vid förlossningen.

– När ett barn föds frågar alla, även de som älskar dig mest och känner dig, 'är det en flicka eller pojke?', säger Kathy Witterick till tidningen Toronto Star.

– Men om du verkligen vill lära känna en person, då frågar du inte efter vad den har mellan benen, fyller maken David Stocker i.

Genom att inte avslöja könet hoppas föräldrarna att Storm ska kunna göra fria val och inte tvingas in i traditionella könsroller och – mönster.

– Vi har märkt att många föräldrar gör så många val åt sina barn. Det är upprörande, säger David Stocker.

”Kan fatta egna beslut”

De menar att barn är mogna att fatta fler beslut själva.

Deras äldre barn, Jazz, 5, och Kio, 2, har sedan länge själva fått välja till exempel kläder fritt.

Enligt föräldrarna har de då – av egen vilja – ofta valt leksaker och kläder i rosa och andra färger som är starkt förknippade med flickor.

Båda pojkarna har också valt att låta håret växa; Jazz har ofta flätor.

– Följaktligen antas de nästan alltid vara flickor, säger Stocker, som inte heller rättar någon, utan låter sönerna själva välja om de vill göra det.

För femåriga Jazz har det lett till hårda krockar; alltifrån barn i lekparken som ifrågasätter hans kön till expediten som vägrade sälja rosa leksaker till pojkar.

”Låt henne eller honom bestämma själv”

Det var under en sådan period som Kathy och David kom på idén att hemlighålla könet på den bebis som då låg i magen.

– Faktum är att genom att inte avslöja könet på mitt älskade barn, säger jag till världen: ”Snälla, låt Storm upptäcka själv vem han eller hon vill vara”, säger Kathy Witterick.

Tanken är att hemligheten ska bevaras så länge det känns bra för de tre barnen.

Föräldrarna själva är beredda att hålla ut, trots att det ibland känns tröstlöst.

– Vi lägger mer tid än vi borde på att förklara för folk varför vi gör så här. Jag beklagar att Jazz tvingas svara på frågor om sitt kön, istället för på mer meningsfulla frågor om vad han tycker om här i världen. Men jag tycker inte att jag är ansvarig för att vår kultur så snävt definierar vad han bör göra, ha på sig och se ut, säger Kathy Witterick till Toronto Star.

Väckte starka reaktioner

Dessutom får de ständigt frågor om Storm ska gå på herr- eller damtoaletten – och vilken pronomen man ska använda i dagligt tal.

Kathy refererar i dagsläget till Storm som 'she' (hon) – med en tänkt parentes kring s:et.

– Alla frågar ”när ska det här ta slut?”. Vi ställer samma fråga tillbaka. När ska det här sluta? När kommer vi leva i en värld där människor kan välja att vara som de är?

Artikeln i Toronto Star publicerades i helgen och väckte starka reaktioner. Några dagar senare följde den kanadensiska tidningen upp reportaget med artikeln ”Star-läsarna rasar mot paret som uppfostrar ett 'könlöst' barn”.

ARTIKELN HANDLAR OM