Sex & samlevnad

Så lyckas du fånga gay-flörten

Av: 

Caroline Hainer

RELATIONER

Flörttipsen till dig
som är osäker
på din nya bekanskap

Du ser henne i vimlet, plötsligt hamnar ni båda under en stor, böljande regnbågsflagga och era blickar möts. Hon är söt, du håller kvar hennes blick.

Men plötsligt kommer en osäkerhet. Vänta nu. Är hon gay eller inte?

Äh, säger Wendelas Pride-bloggare Malin Finlöf. Om personen rör sig på Prideområdet är det faktiskt fritt fram att flörta, anser hon.

Det första tvärsäkra tecknet på att hon faktiskt är gay är förstås om hon bär någon av de kända symbolerna i form av en pin eller ett märke. Den mest kända är regnbågsflaggan.

Titta efter symboler

Dubbelyxan är en symbol som lesbiska kvinnor använder (den syftar på det dubbla förtrycket som kvinna och homosexuell). En rosa triangel, där spetsen pekar uppåt, är också en vanlig symbol för homosexualitet.

Att man skulle råka stöta på en heterosexuell person är inget som ska hindra en från att ta kontakt, säger Malin Finlöf.

– Jag har aldrig råkat ut för att en heterotjej blivit arg eller tagit illa upp för att man visat intresse, eller för att man sagt att hon är snygg. Det värsta som kan hända är att man får ett nej – och det är ju inte så farligt.

”En vanlig fantasi”

Sexologen Suzann Larsdotter från RFSL:s förbundskansli uppmanar också till att ta kontakt och inte vara rädd för om personen skulle visa sig vara heterosexuell.

– En av de vanligaste sexuella fantasierna hos straighta tjejer är faktiskt att ha sex med en annan kvinna. Så länge du bara är ute efter sex så kan det mycket väl fungera att stöta även på heterotjejer, menar hon. Sök ögonkontakt. Om hon håller kvar din blick så är det ett tecken på intresse och då kan du gå vidare.

Vågar man verkligen inte ta kontakt av rädsla för att den man pratar med visar sig vara heterosexuell, så finns mer traditionella sätt att träffas. Genom att engagera sig i RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) till exempel. Då kan man vara i stort sett säker på att personen är gay.

– RFSL har avdelningar runt om i Sverige och de har ofta ett varierat program med kafékvällar, festverksamhet och annan social verksamhet. Där brukar det vara lätt att knyta kontakter.

Tar inte illa upp

Men att råka visa ett intresse för en heterotjej behöver verkligen inte vara farligt, påpekar Suzann Larsdotter.

– Om någon nobbar dig, tänk att det är de som missar chans en till en topp-pingla. De allra flesta blir smickrade och få tar illa upp.

5 flörttipstips från Wendelas Pride-bloggare Malin Finlöf

1. Kom ihåg: Att flörta med en homosexuell person skiljer sig inte nämnvärt från att flörta med en heterosexuell person. Så kasta en blick, få ögonkontakt, och håll kvar blicken länge. Får man gensvar kan man gå fram och säga hej. Öppna med en komplimang. Säg att hon har snygga örhängen till exempel.

2. Prata om olika filmer eller böcker med HBT-tema, som bioaktuella ”Kyss mig”. Är reaktionen positiv så kan det tyda på att hon är gay.

3. Namndroppa artister kända inom HBT-världen, så som Kaia Wilson och The Butchies.

4. Prata om vad man sett och upplevt på Pride och om man planerar att gå på tjejfest. På Rehabfesten på Stampen brukar det gå vilt till.

5. Var glad, trevlig och framåt. Det går alltid hem. Coolhet är attraktivt medan söt och osäker inte fungerar lika framgångsrikt.

Så hittar du ”spindeln i nätet”

Konversationstips från författaren och bloggaren Sara Lövestam: ”Inled ett samtal med ’Känner inte du Anna?’ eftersom alla flator känner minst en Anna. Den tiden det tar att utreda vilken Anna du menar är tillräcklig för att ni ska ha etablerat kontakt och du kan fortsätta på andra spår. Har du tur har du lokaliserat en ”spindel i nätet”. Hittar man en sådan får man plötsligt tillgång till minst tio flator som ler och dunkar en i ryggen nästa gång man går ut, för då är man godkänd och någon som känner den där bruden som känner alla.”

Tips – om ni redan umgås privat

Är du osäker på om din bekantskap är gay eller inte kan du föreslå en filmkväll.

Se en film med HBT-tema så kommer ämnet upp naturligt.

 ”The kids are ­alright” Lesbiskt, stadgat par hamnar i kris när surrogatpappan till barnen kliver in i deras tillvaro.

”Edie & Thea – A very long engagement” Efter 42 år ska färgstarka, lesbiska paret Edie och Thea äntligen gifta sig.

”Fucking Åmål” Klassiker. Svensk småstadskärlek ­mellan tonårstjejer.

”Imagine me & you” Besvärlig ­kärlekstriangel med två kvinnor i fokus.

”Patrik, 1,5” ­Paret Göran och Sven vill gärna bli föräldrar, och får beskedet att de ska få adoptera Patrik, 1,5.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sex & samlevnad

Dejting

Hbtq

RFSL