”Har det gått så långt?”

RELATIONER

Åsa Erlandson om
IVF-behandling som en
anställningsförmån hos Posten

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Har det gått så långt? Att man ska behöva jobba på Posten för att få hjälp?

Årets mest förvånande företagsförmån tyder på det och siffrorna talar sitt klara språk: bara att få komma på ett första besök i en barnlöshetsutredning kan ta månader. Sedan hinner många slå i ålderstaket innan det ens är dags att starta provrörsbehandlingen.

Alternativet är att själv hosta fram uppemot 40 000 kronor till en privat klinik.

Postens tidiga julklapp till sina anställda är nämligen inte bara en vältajmad pr-kupp i samband med att provrörspappan Robert Edwards får Nobelpriset i medicin. Företaget har sett ett nytt behov, mitt bland sin vanliga förmånsflora bestående av omkring 600 rabatter på allt från gympakort till bredbandsabonnemang. Tack vare bruttolöneavdrag kan en brevbärare få sin IVF-behandling för halva priset. Och det är väl fint att företag förbarmar sig över folk, frågan är bara varför det ska behövas. Varför det ska krävas geografisk tur och – uppenbarligen – rätt arbetsgivare för att få chansen att bilda familj.

Idag varierar väntetiderna till assisterad befruktning runt om i landet. I vissa landsting ingår det i vårdgarantins tre månader, i andra landsändar får man vänta i två år. Den som bor på rätt ställe får tre provrörsförsök, annars bara ett. En uppenbar orättvisa som handlar om prioriteringar och krass ekonomi, inte om olika människors lika starka önskan om att bilda familj.

Vissa debattörer anser att barnlöshet inte ska subventioneras alls, med argumentet att det inte är en sjukdom. Som tur är har WHO och den svenska Socialstyrelsen en annan åsikt och därmed även Skattemyndigheten som vakar över vilka företagsförmåner som får skattesubventioneras. Det är därför som Posten kan agera familjebildare utan att det kostar dem själva en krona.

Med tanke på köerna och hur dyr en privat provrörsbefruktning kan vara får vi nu hålla tummarna för att Posten har förberett sig på en anstormning av jobbansökningar. Och, betydligt viktigare: att företaget är lika välvilligt inställd till att låta personalen gå på läkarbesök, efterkontroller och föräldraledighet.

Åsa Erlandson