– Tager du denna... igen?

avHelena Utter

Nya trenden: Förnya sina äktenskapslöften

Foto: Maria Montazami och maken Kamran, Tori Spelling och maken Dean McDermott, och Heidi Klum och maken Seal. Alla har de förnyat sina löften till varandra.

Maria och Kamran Montazami har gjort det.

Liksom Heidi Klum och Seal.

Även i Sverige sprider sig seden att förnya sina äktenskapslöften.

– Jag tror det bottnar i någon tacksamhetskänsla och det tycker jag är fint, säger prästen Per Axerup.

Det framstår som ett hollywoodskt fenomen med äkta makar som förnyar sina äktenskapslöften under pompa och ståt, ofta på årsdagen av sitt bröllop.

Och visst är de många som känt behov av att återupprepa sina ”I do”. Förra helgen gjorde artisten Seal och supermodellen Heidi Klum det inför 80 gäster vid sitt hus i Mexiko.

Ungefär samtidigt höll Tori Spelling och maken Dean McDermott en ceremoni där de upprepade sina löften, enligt elaka tungor för att ta död på rykten om äktenskapsproblem.

”Blivit vanligare i Sverige”

Även i Sverige förekommer liknande ceremonier, ibland under en gudstjänst i kyrkan.

– Det har blivit vanligare, men att det är vanligt är att ta i. Men det ären ny företeelse, för 10-15 år sedan förekom det inte alls, säger Per Axerup, kyrkoherde i Högalids församling i Stockholm.

Vid ett fåtal tillfällen har han själv välsignat par som redan är gifta. Ceremonin har då utformats lite efter hur det passar. Prästen ger paret sin välsignelse och de gifta ger varandra äktenskapslöften igen.

”Inte en ny vigsel”

Ofta är det inte samma stora arrangemang som kring ett bröllop. Vi något tillfälle hade Per Axerup ett par som kom tillsammans med sina barn. En annan gång hade paret bjudit in till stor fest.

– Det är inte en ny vigsel. Det handlar om att om igen titta på varandra och säga löften till varandra igen.

Per Axerup ser bara positivt på att par åter vill manifestera sin kärlek.

– I en tid då ganska många äktenskap går sönder tycker jag det är fint när människor vill visa sina tacksamhet över det de har haft och har.

Positiva till trofasta relationer

Även Svenska Kyrkan som helhet välkomnar par som vill säga ja igen. Någon särskild ritual finns inte, men råd och tips finns på webbplatsen.

– Det handlar om att vi ser positivt på trofasta relationer, säger Thomas Ekelund på Svenska Kyrkans pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM