Här får mobbare igen – med våld

avHelena Utter

RELATIONER

MTV-program låter kampsportstjärnor slåss mot mobbare

1 av 2 | Foto: MTV
Gå två ronder mot en kampsportsstjärna – eller fega ur. Det är valet som mobbarna får göra i den amerikanska serien Bully Beatdown började sändas på MTV Europe förra veckan.

Vända andra kinden till – eller ett öga för ett öga?

I MTV:s nya serie ”Bully Beatdown” låter man mobbningsoffer ge igen – med hjälp av professionella slagskämpar.

– Det som triggar oss är att man får se en hämnd, säger Peter von Satzger, informationschef på svenska MTV.

Den amerikanska serien ”Bully Beatdown” började sändas på MTV Europe förra veckan. Ett antal måndagar framöver kommer vi kunna se mobboffer i amerikanska skolor sätta punkt för en tillvaro av våld av trakasserier.

Till sin hjälp har de kampsportstjärnan Jason ”Mayhem” Miller som ger mobbaren ett val; gå två ronder mot en kampsportare – eller fega ur.

På spel står dessutom 5000 dollar.

– Mobbarna har knappt ens en teoretisk chans att vinna. Och oavsett utgången så är avtalet att det är slut med mobbningen från och med nu, säger Peter von Satzger.

Stor framgång i USA

I USA har serien varit en stor framgång och enligt Peter von Satzger har alla parter och deras föräldrar samtyckt till att materialet visas.

– Det här är ett underhållningsformat från USA och som tittare triggas vi av att plågoandarna får tillbaka, man får se en hämnd, säger han.

Men är det rätt att hämnas med ännu mera våld – eller hot om våld?

– Rätt eller fel – det fungerar. Men det skulle nog inte funka om det inte fanns ett moraliskt budskap att det är fel att mobba. Man känner ju med offren. Visst finns det våldselement, men det sänds sent på kvällarna och det finns betydligt mer våldsamma program i tv.

Inga reaktioner än

Enligt Peter von Satzger har ”Bully Beatdown” efter två veckor inte väckt några reaktioner.

– I USA har den haft väldigt starka siffror och blivit väldigt omtyckt. Hur det går här återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM