Mänskliga rättigheter går inte och lägger sig

Amanda Brihed, riksdagskandidat för FP, skriver om HBT-frågor

Sverige blir för varje år ett bättre och tryggare land att leva i för homo- och bisexuella, men det finns ännu mycket kvar att göra. Hatbrott är fortfarande vardag.

Amanda Brihed, FP.
Amanda Brihed, FP.

Ingen HBT-person går säker på gatorna år 2010. För ett par veckor sedan blev en vän misshandlad till döds i norra Sverige. Kroppen var så skadad att den först inte kunde identifieras. Att det finns så mycket hat i Sverige i dag är skamligt! Än värre är situationen för transpersoner.

Det är den sista garderoben, det sista tabut. Den sista grupp som diskrimineras och föraktas med omgivningens goda minne och som förföljs av staten utan att någon egentligen har vågat ta tag i frågan.

Debatten om tvångssteriliseringar och tvångsskilsmässor har skakat media och den politiska sfären under de sista månaderna. De sista resterna av folkhemmets rasbiologiska ambitioner att genetiskt rensa den svenska folkstammen har till slut lyfts och många är fortfarande chockade. Det har varit tungt för många att inse att mänskliga fri- och rättigheter inte gäller för alla svenskar. Att man inte automatiskt räknas som en fullvärdig medborgare och medmänniska i världens mest jämställda land.

Tvångssteriliseringarnas syfte är att förhindra fortplantning och familjebildning hos vissa sexuella minoriteter. Vi ses inte som dugliga nog att vara föräldrar. Inga könsceller får sparas före det kirurgiska ingreppet. Adoptioner är uteslutna på grund av en praxis som inte heller godtar homosexuella föräldrar, snart tio år efter lagändringen. Värdmödraskap är fortfarande förbjudet.

Endast ett riksdagsparti har ställt sig på barrikaderna för att driva dessa frågor. Tystnaden från de övriga partierna skrämmer mig. När ska de inse att mänskliga rättigheter inte sover? Mänskliga rättigheter tar inte semester. 2010 borde människovärde vara universellt.

Amanda Brihed

Publisert: