”Jag behöver semester från semestern”

Läs Åsa Erlandsons krönika

Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Varannan kvinna på Tröttsamma Sajten tänker träffa sin älskare i sommar. Grattis! Inte till att de lever i kassa relationer, utan till att de uppenbarligen har oceaner av tid. Själv hinner jag knappt stämma träff med min tandborste på morgonen. Än mindre arrangera hemliga dejter. Småbarnslivet är ett effektivt vaccin mot äventyr.

Visst känner jag igen fantasin om semestern som ska bli så himla himla bra: Barnen kvillrar av skratt hela dagen medan mamma och pappa har fördjupande samtal med varandra. I stället: Tappade glassar, ungar som plötsligt går i baklås när det var för DERAS skull man åkte till djurparken och inte en avslutad mening förrän klockan 23. Mina kompisar avbröt cirkusen, åkte på varsitt håll sista semesterveckan och räddade troligen familjelivet. Men otrohet? "Hah! Vi har inte ens

tid att bråka”, som mamman sade.

Är det inte dags att lägga ner idén om Perfekta Semestern? Kanske är det illusionen som är problemet, snarare än verkligheten. Om vi i stället inser att vardagslivet tuffar på likt förbaskat, med tänder som ska borstas, mat som ska köpas/lagas/ätas och fel väder behöver vi inte bli så himla besvikna. Eller otrogna. Enda skillnaden är att jobbpausen har försvunnit, den där tiden på dygnet när man enbart är bland vuxna människor som man kan gå undan från.

Jag ger inte mycket för standardråd om att ”lägga måstena på hyllan” (det heter måsten av en anledning), ”umgås på tu man hand” (hur då?) eller ”lämna bort barnen en vecka” (alla har inte grannskapet fullt av barnvakter). I stället tror jag på att dela upp tid och aktiviteter mellan sig, i alla fall som småbarnsförälder. Att bjuda varandra på en sovmorgon eller en ostörd timme med tidningen är mer effektivt än världens största blombukett och får i alla fall mig att bli akut förälskad.

På Facebook rapporterar tonårspappan: ”Njuter av att ha semester på andra sidan ’småbarnsgröten’ när man kan spela tennis med de äldsta och läsa på altanen när man känner för det.”

Mitt svar: ”Jag behöver semester från semestern.”

Publisert: