Krångel för ogifta män att bli pappa – på pappret

Publicerad:

Men som gift man blir du automatiskt far till dina barn

En ogift man måste vänta flera veckor för att bli pappa sitt barn – på pappret.

Som gift man blir du automatiskt far till ditt nyfödda barn.

Denna skillnad upprör ogifta föräldrar.

Daniel Pernikliski med dottern Edith (även kallad Korvas).
Foto: Lisa Mattisson
Daniel Pernikliski med dottern Edith (även kallad Korvas).

Som ogift pappa måste du bekräfta för en faderskapshandläggare att du är far till ditt barn.

Så säger lagen som är från 1917. En snart 100 år gammal lag.
Faderskapshandläggningen kan ta flera veckor och tillvägagångssättet ser olika ut i olika kommuner. Men det går ut på att fadern skriftligen måste intyga att han är far till barnet.

Så var det för Daniel Pernikliski för lite drygt tre år sedan när han fick sin dotter Edith.
– Det vi reagerade på var skillnaden för gifta och ogifta. Gifta antas automatiskt vara barnets far, annars måste du bevisa det. Och det tog tid…

Ville dela föräldraledighet direkt

Daniel Pernikliski ville dela föräldraledigheten direkt med sin sambo och därmed ta ut föräldrapenning. Men den fick vänta.
Att behöva intyga att han faktiskt är pappa till sin dotter kändes inte heller bra.

– Fånigt. Det borde gå per automatik, i samband med de första gångerna man besöker barnmorskan.

”En del känner sig kränkta”

Lotta Rosén är faderskapshandläggare i Hägersten/Liljeholmen och med en pågående babyboom i Stockholm möter hon många ogifta föräldrar. Det är hon som skickar kallelse till mamman när hon får reda på att ett barn är fött inom hennes område.

– Personligen kan jag tycka att systemet är väldigt gammaldags. Vi lever i en digital värld där vi gör det mesta med e-legitimation. Då tycker jag att man ska kunna fastställa faderskapet smidigare. Jag kan förstå att detta sätt var bra 1917, men nu är det 2011.

Lotta Rosén berättar att många tycker att det är väldigt jobbigt att komma till henne. Hon har mött par som känt sig kränkta när de till exempel måste ange födelsevikt för att fastställa konceptionstiden.
– Jag brukar säga att jag måste utföra mitt jobb. Jag förklarar varför, att det måste göras enligt lag, och då brukar det bli bättre. När jag är lättsam tackar en del för att jag tar udden av deras ilska.

8-12 dagar – minst

Det går att förbereda faderskapshandläggningen. När handläggare har tid kan par få komma fyra-fem veckor innan beräknad förlossning och fylla i formulär och skriva på papper i förväg.

Men det går inte att bli far till sitt barn just då. Barnets personnummer krävs för att uppgifterna är kompletta och personnumret får barnet när det föds. Det tar därmed ändå 8-12 dagar att bli pappa ”på riktigt”.

En lagförändring måste till om det ska kunna gå snabbare.

Är någon sådan på gång?

– Om det blir en lagändring kan jag inte svara på, säger Agneta Bolmgren, biträdande enhetschef vid barn- och ungdomsenheten i Hägersten/Liljeholmen.

– Men vi i Stockholm stad jobbar på att försöka underlätta för stockholmarna så att det ska gå så smidigt som möjligt. Vi tittar på om det finns enklare sätt men som samtidigt uppfyller lagstiftningen. En förhoppning är att man inom snar framtid ska kunna göra bekräftelsen via nätet.

Maja-Stina Fransson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN