Singelföräldrar – dejta rätt

Uppdaterad 2011-09-30 | Publicerad 2011-09-27

Så låter du barnen möta nya kärleken

Det är inte bara i dokusåpor som singelföräldrar söker efter kärleken på nytt.

Att vara dejtande förälder behöver absolut inte vara knepigt.

– Se till att barnens första minne av den här personen är någonting positivt, säger dejtingcoachen Marie Hagberg.

FUNKAR DET MED NYA DEJTEN? Det är viktigt att ta hänsyn till barnen och skynda långsamt när en ny kärlek ska introduceras i familjen.

Många föräldrar upplever att det kan vara svårt att börja dejta när det finns barn att hänsyn till.

– Jag är så engagerad i just det här, att barnen också ska trivas med den nya partnern. Till viss del ska barnen självklart anpassa sig, men det största ansvaret ligger på de vuxna, säger Marie Hagberg.

Enligt henne är det en självklarhet att man ska berätta att man har barn redan första gången man ses. På så sätt har personen man dejtar möjlighet att ta ställning till om han eller hon är redo att ge sig in i en ny familj.

– Visst slutar du bry dig om du har en vän som presenterar en ny partner ofta, och alltid säger att ”den här gången är det rätt”? Detsamma gäller för dina barn, de kommer inte att vara intresserade av träffa dina dejter om du presenterar nya titt som tätt, säger Marie Hagberg.

Rolig aktivitet för de små

Hon tycker att det bästa är att börja dejta utan att barnen är inblandade, och att introducera dem för din nya kärlek när du märker att er relation börjar bli mer seriös. Då kan det vara en god idé att hitta på någonting tillsammans som du vet att ni uppskattar allihop, men som är särskilt kul för barnen.

– Att åka skridskor eller gå på zoo är exempel på kul aktiviteter. Se till att barnens första minne av den här personen är någonting positivt, säger Marie Hagberg.

”Barn känner efter”

Se helt enkelt barnens första möte med din potentiella partner som att ni går på dejt tillsammans allihop, att ni får en chans att lära känna och tycka om varandra.

– Det viktigaste är att ni ska fokusera på barnen, förhoppningsvis har ni kommit så långt i er relation att ni kan göra det då, säger Marie Hagberg.

Om barnen, trots kul aktiviteter och engagemang från er vuxna inte tycker om personen du dejtar tycker Marie Hagberg att det är viktigt att de får förklara varför.

– Det beror förstås på åldern, men barn reflekterar inte så mycket, de känner mest efter. Om de inte tycker att den här personen är bra kanske han eller hon inte är det. Och om du trots allt vill fortsätta träffa honom eller henne får du helt enkelt göra det på egen hand tills de accepterar din nya partner, säger hon.