Nu kommer baksmällan efter lyxen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-08

Vi handlar mindre. Festar mindre. Och får knappt se solen.

Januari är den dystra månaden.

EN DEPPIG MÅNAD Du kan vara lugn. Du är knappast ensam om att tycka att det är tungt när decemberfesten går över i januaripest.

I början av ett nytt år befinner sig Sverige i baksmälla efter jul, nyår och trettondagshelgen.

Siffrorna för omsättningen inom detaljhandel var 2010, precis som många andra år, som lägst under januari och februari, enligt SCB.

Samma sak gäller Systembolagets spritförsäljning. I januari halveras försäljningen av sprit i jämförelse med december.

Snålt med solljus

Stockholm har i snitt en soltimme om dagen, Göteborg två och i norra Norrland rör det sig om totalt tio soltimmar för hela januari, enligt SMHI:s statistik.

Aftonbladet har i dag tagit hjälp av tre experter inom lika många områden – ekonomi, jobb och träning – för att göra den dystra månaden lite roligare.

Ett sätt är enligt Annika Creutzer, privatekonomisk expert, att planera in en resa. Även om man inte reser under vintern piggar det upp att börja planeringen.

– Tänk semester. Man kan även lägga upp en ekonomisk plan under vintern för hur man ska spara ihop till resan, säger hon.

”Det sker varje år”

Karriärcoachen Nina Jansdotter säger att man ska komma ihåg att deppighet i januari inträffar varje år, och för många människor.

– Motivationen kommer tillbaka. Reaktionerna första veckan efter trettonhelgen ska man inte ta på för stort allvar. När man är tillbaka i ekorrhjulet och jobbar kommer inte de där existentiella frågorna på samma sätt, säger Jansdotter.