”Min väninna blev sur när jag fick ett bättre jobb än henne”

RELATIONER

En timme med Malena

Patient: Jessica, 33. Problem: Vänskapen med Caroline fick sig en törn efter karriärlyftet. Samtalstid: 1 timme. Samtalspartner: Malena Ivarsson.

Foto: Malena Ivarsson är socionom, auktoriserad klinisk sexolog och utbildad i jungiansk psykologi, ­hypnos och kognitiv terapi.

Jessica är 33 år. Hon arbetar med PR och mycket engagerad i sitt arbete. På sitt jobb har hon träffat Caroline. De har tytt sig till varandra för båda har tyckt att chefen har varit krävande och varje dag så utbyter de förtroenden.

För Jessica har Carolines vänskap betytt att hon fått en bundsförvant på jobbet. Någon att prata med och ventilera sina känslor och tankar om jobbet med. Deras relation har blivit mer och mer privat och viktig för Jessica. De pratar om sina pojkvänner, kläder, tankar på att skaffa barn och karriärplaner.

Nu har Jessica fått ett bättre jobb och tycker att vänskapen med Caroline plötsligt börjar kännas jobbig.

På vilket sätt har det blivit jobbig?

– Sista gången vi träffades hade jag köpt nya stövlar. I vanliga fall brukar Jessica säga” va’ snyggt ” eller något annat positivt men den här gången såg hon sur ut och sa: ”har du köpt nya stövlar nu igen? Vad kostade de?” Jag kände mig så tillplattad att jag bara högg till med att jag fick dem på rea för ingenting. Och så här har det varit de senaste gångerna vi träffats. Jag har känt mig anklagad på olika sätt.

Vad har hänt de andra gångerna?

– Vi har ätit lunch några gånger, men jag får inte en syl i vädret för hon pratar bara om sig själv och alla dejter hon haft den senaste tiden. Att hon träffat en massa nya spännande människor, blivit bjuden på champagne och en resa till London.

Hur uppfattar du det hon säger?

– Jag känner att hon försöker imponera på mig, men det behöver hon inte göra.

Varför vill hon imponera på dig?

– Jag har fått ett bättre jobb med större ansvar, mer i lön och roligare arbetsuppgifter. Hon ville också ha det här jobbet för vi sökte det samtidigt. Och jag märker på henne att hon har svårt att hantera det. Jag tycker att hon är passivt aggressiv, hon säger att hon är glad för min skull men sen kommer hon med förklädd kritik och nedlåtande kommentarer.

Vad säger hon då?

– Att det jag håller på med nu är mer kommersiellt och inte lika creddigt som det jag gjorde tidigare. Hon säger att hon aldrig skulle kunna sälja sig på det sättet för hon måste ha integritet i det hon gör och det tar jag som kritik.

Har du försökt tala om för henne vad du känner?

– Ja, det har jag gjort, jag sa att det verkar som om du inte unnar mig mitt nya jobb. Hon svarade ingenting på det, i stället skickade hon flera sms där hon skrev att hon tyckte att det var så trist att jag konkurrerade med henne.

Vad gjorde du då?

– Jag kände mig missförstådd och ledsen och tog fram en flaska vin. Men i stället för att ta bara ett glas som jag tänkt så drack jag ur hela flaskan.

Det kan vi nog alla känna igen oss i att man flyr från obehagliga känslor genom att bedöva sig med alkohol, shoppa eller äta för mycket.

– Det var skönt att höra att jag inte är ensam om det.

Men det är bättre att känna känslan och försöka sätta ord på den och förklara för den andre hur man upplever situationen. Och när man gör det är det klokare att börja med att säga: ”Jag känner,” det man kallar ett jag-budskap. Då slipper den andra känna sig anklagad och gå i försvar. Du skulle till exempel kunna säga ”sedan jag fick mitt nya jobb känner jag mig anklagad av dig i olika situationer”.

– Jag tror inte att det hjälper.

Skulle du vilja få det bättre igen?

– Ja verkligen, vi hade så kul ihop.

Hur såg er relation ut, kände du dig accepterad och kunde du lita på henne? Lojalitet är ju det viktigaste i vänskap. Det är grunden och om den känslan fanns så kan ni säkert hitta tillbaka till varandra.

– Så här i backspegeln kan jag se att vi mest klagade över chefen och tyckte synd om och stöttade varandra när han var krävande och arrogant. Vi pratade också om smink, kläder och killar. Det kändes som om vi hade en stark gemenskap, men jag är inte säker på att vi accepterade varandra fullt ut. När allt funkar mellan oss så har vi väldigt roligt. Jag hade aldrig klarat mitt förra jobb utan henne.

Du kanske kan berätta för henne hur mycket hon har hjälpt dig och vad hon betyder för dig.

– Jag vet inte om jag klarar det, det känns som om det blir lite mycket.

Vad känner du för henne nu?

– Jag vet inte riktigt, jag tycker att hon borde förstå att jag är samma person trots att jag har ett nytt jobb.

Det är väldigt vanligt i vänskap att man tror att vännen förstår vad man tycker är fel. Men ingen kan läsa tankar. Det är viktigt att du vågar vara rak och berätta hur du uppfattar det. Du kan säga att du tycker att det är jobbigt när hon kommer med nedsättande kommentarer om ditt nya jobb. Då är det lättare att nå fram till henne. Hon behöver inte känna sig lika attackerad som om du skulle säga att hon gjort dig besviken. Jag-budskap alltså.

– Så du menar att jag ska säga ”Jag känner att du säger taskiga saker och jag undrar om du förstår att jag blir sårad”?

Ja, precis, hur skulle det kännas om du gjorde det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag är fortfarande sårad och vill inte ta mer från henne. Hon kanske säger något taskig om jag sträcker ut handen.

Hur gick det sen? Tre veckor senare: Vi ringer upp Jessica

När vi avslutade vårt samtal kom vi överens om att höras igen lite senare.

Hon berättar att hon först tyckte att det var bättre att bryta helt med Caroline. För när hon analyserade sina känslor så kände hon sig mer stressad än glad av kontakten.

Men så ringde Caroline en dag och frågade om de inte kunde träffas och ta ett glas vin. Och då sa hon att hon märkt att Jessica dragit sig undan och Jessica kontrade med att hon känt sig sviken. Men istället för att anklaga Caroline och säga att ”du borde ha stöttat mig” så sa hon ”jag har känt mig besviken över att du inte kunde uppskatta mitt nya jobb”.

Hon såg själv att det var mycket lättare att nå fram till Caroline när hon använde ett jag- budskap. Och när Caroline sa att hon saknat Jessica och förstått att något gått galet mellan dem så kände Jessica den gamla glädjen bubbla upp igen. Efter ett tag var det lika kul som vanligt att prata om det senaste skvallret och utbyta tips om smink, kläder och väskor.

I dag är Jessica glad att hon inte förhastade sig och bröt kontakten med Caroline.