Relationer

– Jag vill se klädbutiker indelade i storlek, inte i kön

Av: 

Malin Wollin

RELATIONER

Fotbollsfrun Malin Wollin: Plaggen är så in absurdum königa

Att klä pojkar i rosa är ett stort steg för könsinkörda mammor och pappor men ett extremt litet steg för mänskligheten i allmänhet och genusarbetet i synnerhet. Det är ett så litet steg att man inte ens ser att det rör sig. Det är ganska fånigt när man tänker på det.

Jag vill se större förändringar, jag vill se lite jävlar anamma!

Jag har klätt min son i chockrosa body och färgfärgfärg utan spindelmannen-tryck men tänka sig att H&M och KappAhl har inte uppmärksammat detta. Det har hänt ganska exakt ingenting sedan jag fick mitt första barn 2002.

Jag vill se klädbutiker indelade i storlekar, inte kön. Jag tänker mig att jag tar rulltrappan till barnavdelningen på den stora kedjan och det enda jag ser är skyltar som heter 86/92 eller 122/128. Om jag hittar en snygg tröja ska jag inte ens veta om det är en pojk- eller flicktröja. Det är en närmast filosofisk fråga; Om man inte vet till vilket kön tröjan hör, spelar det då någon roll vilket kön som bär den?

Jag ska famla i ­ovisshet.

Att få hem ­Ellos- eller H&M- katalogen är som att läsa ett rasdokument fast på snipp-och snoppspråket.

Det är GULLGULLIGULL MED SOCKER UPPÅ till flickorna.

Det är PANGPANGSPINDELMANNENRIDERPÅEN- TYRANNUSAURUSREX till pojkarna.

Oscar, sex år, blir mobbad för att han älskar rosa kläder.

Jag har ingenting till övers för ungar som mobbar andra ungar men hur kan det komma sig att man lägger fokus på att förändra inställningen till färg i stället för att ta ungarna i örat?

Om ett barn blir mobbat för att det har glasögon, har vi då en skyldighet att ­lyfta frågan om att glasögonbarn är lika mycket värda som andra barn? Ska vi inte i stället bestämma oss för att det är fel att mobba ­någon på vilken grund det än må vara?

Och förresten är det ­inte barn som inte låter småkillar ha rosa kläder, det är papporna.

Pappor som är riktiga män är övertygade om att deras söner ska bli bögar, eller ännu värre: schlagerfjollor, om de inte sätter stopp för den oerhört laddade färgen.

Och om vi ska vara petnoga så är det nog egentligen inte färgen i sig som är det stora problemet. Allt som är rosa ska ha en liten broderad fjäril, glitter eller den jefla Hello Kitty tryckt någonstans.

Problemet är inte att plaggen är königa, ­problemet är att de är så IN ABSURDUM königa.

Visst kan vi stämma in i det rosa uppropet men problemet är så mycket större än så.

Och det är vi föräldrar som har all makt, om vi är överens.

Så sluta handla hos de stora kedjorna tills det blir bättre.

Aftonbladets bloggar
Publisert: