Relationer

Drottninggatan byter namn – i kampen mot kvinnovåldet

Av: 

Monica Karlstein

RELATIONER

Tidigt i morse bytte en av Stockholms största gågator namn till Lise Fougstedts gata.

Lise var en av alla de kvinnor som mördades i sitt hem i fjol.

Tidningen Amelia namnger i dag tre gator runtom i Sverige för att uppmärksamma det dödliga våldet mot kvinnor.

På flera håll i världen uppmärksammades FN-dagen mot kvinnovåld i fredags förra veckan. Flera tusen kvinnor tågade genom Guatemalas huvudstad och även i Honduras, El Salvador, Costa Rica, Panama och Nicaragua.

I Sverige var intresset för dagen svalt. I eftermiddag hålls en debatt och ett seminarium i Sveriges riksdag om hur våldet mot kvinnor ska stoppas.

Tidigt i morse gav sig redaktionsmedlemmar på tidningen Amelia ut på stan och klättrade på stegar längs husfasader runtom i landet. Skyltar med gatunamn byttes ut mot nya – med kvinnonamn som har stått alldeles för lite i fokus, enligt chefredaktören Åsa Lundegård.

– Dessa kvinnor har blivit en siffra i ett stapeldiagram. Ofta när vi pratar om kvinnovåld vänder vi blicken ut i världen. Men de mördade och misshandlade kvinnorna finns här också. Alldeles för sällan bryter vi ner problemsiffrorna till personerna bakom, säger hon.

I Stockholm, Västerås och Malmö byttes sammanlagt två centrala gator och ett torg namn och marschaller tändes i höstmörkret för att hedra de avlidna kvinnorna och deras familjer.

– Vi måste lyfta den här frågan offentligt och skärpa lagstiftningen för att skydda kvinnor även här i Sverige, säger Åsa Lundegård och fortsätter:

– Vi hade förberett oss på böter och nästintill handfängelse men det blev jättefint på stan när vi satte upp de nya skyltarna och det var ingen som ingrep.

17 kvinnor berövades livet i sina hem, eller i en nära relation, i fjol. En siffra i statistiken – men också personer som var mammor, döttrar, fruar och vänner som älskade och litade på sin män.

– För många av de här kvinnorna börjar vandringen till Kilimanjaros topp först när de lämnar sina män. Det borde inte handla om var de måste göra för att ta sig ifrån relationen utan om vad alla vi kan gör för att ingen ska berövas om livet av någon nära, säger Åsa Lundegård.

I dag arrangerar UN Women Sverige i samarbete med riksdagens Europarådsdelegation ett seminarium där bland annat länspolismästare Carin Götblad och Margareta Winberg, ordförande UN Women Sverige, medverkar.

Våld från närstående är största risken för kvinnor

– En av tre kvinnor världen över har någon gång blivit utsatt för fysiskt, sexuellt, eller annan typ av våld. Gärningsmannen är oftast någon som hon har en nära relation till.
– Våld mot kvinnor och flickor är det kanske mest utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna som vi känner till i dag. Våldet förstör liv, splittrar samhällen och hindrar utveckling.
– 2,7–3,3 miljarder kronor per år kostar kvinnovåldet i Sverige, enligt en rapport som Socialstyrelsen tagit fram år 2006.
Källa: FN (unwomen.se)

Publisert: