Relationer

Han sålde sex för att betala studierna

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Vanligare att tonårspojkar säljer sex än tjejer

Unga killar som säljer sex träffas bland annat på krogen, eller på interne, enligt forskaren Niklas Eriksson. (Bilden är arrangerad)
Unga killar som säljer sex träffas bland annat på krogen, eller på interne, enligt forskaren Niklas Eriksson. (Bilden är arrangerad)

Unga killar säljer sex oftare än tjejer.

Att betala en studieresa eller kunna köpa finare kläder, är några av skälen.

– Killar går inte på gatan som kvinnor. Det är inte för att ordna tak över huvudet som de prostituerar sig, säger forskaren Niklas Eriksson.

En kille ville resa jorden runt, en annan betala sina studier. Båda sålde sex för att få in tillräckligt med pengar.

Enkätundersökningar som gjorts i Sverige, Norden och Baltikum har visat att fler tonårspojkar än flickor prostituerar sig. Men kunskapen om hur och varför är fortfarande väldigt liten. Nu håller dock Niklas Eriksson, doktorand vid Malmö högskola, på med en avhandling om manlig prostitution.

– Orsakerna till att man går in i det här är många. Men flera av dem jag pratat med har det som strategi under en tillfällig del av livet, säger han.

Erbjöds tusen dollar

Vissa av killarna har fantiserat om att sälja sex under en längre tid, andra tar steget när ett tillfälle uppenbarar sig. En ung man på en nattklubb i Sverige blev erbjuden tusen dollar för oralsex av en amerikansk turist.

– Först nobbade han honom, men så funderade han på det och knatade till slut fram till turisten. Han tyckte inte det var så märkvärdigt, och att det var bra med skattefria pengar.

Enligt Niklas Eriksson har det uppstått nya sätt för unga killar att sälja sex, bland annat på nätet. Vissa träffar kunder på vanliga communitysajter, och fortsätter sedan kontakten på msn och i mobilen. Men ändå pratas det väldigt sällan om hur män prostituerar sig.

– Man har bakat in diskussionen om prostitution i ett genus- och maktperspektiv. Det osynliggör män som säljer sex.

Inte alltid desperata

Att sälja sex är något killarna Niklas Eriksson intervjuat gör under en begränsad period. Vissa av dem är mer riskbenägna eller normöverskridande och flera beskriver att de har en äventyrlig inställning till livet.

– Men jag har också intervjuat killar som blivit våldtagna och som råkat ut för misshandel. De vill inte alls pyssla med det här.

Ändå är det inga han pratat med som säljer sex på grund av desperation, till exempel för att skaffa pengar till knark eller mat. De går inte heller på gatan.

– Det har funnits en annan grundförsörjning hos dem, det är inte för att ordna tak över huvudet som killar prostituerar sig, det finns inte den desperata dimensionen.

Män som köper

Nu är det inte heller bara tonårspojkar som prostituerar sig. Niklas Eriksson har sett att det finns många 20-30-åringar som också säljer sex.

I de allra flesta fallen är det män som är köpare.

Efterlysning

Har du information?
Publisert: