Relationer

Duktig make! Vad fint du gör ...

Av: 

Madeleine Nyberg

RELATIONER

Tänk som en djurtränare: Ge partnern beröm – och få som du vill

Vill du få din partner att gå ut med soporna eller ungarna att plocka upp tvätten från golvet utan tjat?

Nu finns ett simpelt sätt att nå dit. Använd djurtränarnas metod!

duktig man! En kram och ett tack i stället för tjat kan göra stor skillnad i er relation.
duktig man! En kram och ett tack i stället för tjat kan göra stor skillnad i er relation.

Med positiv förstärkning kan du lära späckhuggare att göra konster och hundar att jaga fåglar. Borde det då inte fungera på människor att belöna de bra beteendena och ignorera de negativa?

Såg späckhuggare tränas

Journalisten och författaren Amy Sutherland från USA bestämde sig för att ta reda på det – och studerade hur späckhuggaren Shamu tränades i Sea World i San Diego.

Resultatet blev boken ”Vad Shamu lärde mig om livet och kärleken”, där Amy Sutherland beskriver hur hon fick ett bättre äktenskap genom att tänka som en djurtränare.

Före experimentet var Amy Sutherland ett riktigt tjatmonster. Hon gnällde om allt: sin mans bilkörning, hans illaluktande kläder på badrumsgolvet, hans skäggstubb ... Men efter att ha studerat djurtränares förmåga att se positiva handlingar lärde hon sig att belöna sin man. Det räckte med ett enkelt tack om han diskade.

Maken rakade sig oftare

”När min man kunde sola sig i min uppskattning började han raka sig oftare och förbättrade sin bilkörning. Och de gånger jag bad honom om hjälp med något reagerade han fortare”, berättar Amy i sin bok.

Men djurtränartekniker är inte bara bra för äktenskapet. Boken utlovar mycket mer. Bland annat att du blir en mer harmonisk människa och att du lär dig läsa av signaler hos människor innan de får utbrott.

Publisert: