Jo, mamma har visst en favorit

avAnna Andersson

Var sjätte mamma älskar ett barn mer än de andra

Nästan var sjätte mamma älskar ett av sina barn mer än de andra. Och de skäms djupt för det.

Känslan är dock inte ovanlig, lugnar en psykolog i tidningen Daily Mail:

– Det är inte ovanligt att man får kämpa med att knyta an något av sina barn.

Foto: Colourbox

Fråga din mamma, och hon kommer helt säkert att säga att hon älskar dig och dina syskon lika mycket. Men när hon får svara anonymt på nätet, är det inte lika säkert.

I en brittisk nätundersökning, där 1000 kvinnor deltog, svarade 16 procent att de faktiskt älskade ett av sina barn mer än de andra, skriver Daily Mail. Hälften av mammorna sa att de älskade sina barn lika mycket – men på olika sätt.

Skuld och skam

Att älska ett barn mer är förenat med djup skam och skuld, säger Christine Duff från British Association for Counselling and Psychotherapy till tidningen.

– Men mödrar bör få veta att det inte är ovanligt, och att det är något man kan jobba med.

Om du tycker att din bror eller syster var mer mammas gullegris än vad du själv var, så trösta dig med att det inte är säkert att deras liv blir lättare för det. Martina Klett-Davis, doktor i sociologi och specialist på syskonrelationer, säger till Daily Mail att mammas favorit kan få det tuffare än andra.

– De kan ofta bli bortskämda och få svårt senare i livet, medan deras syskon, tack vare obalansen i familjen, är mer beredda på att livet är orättvist och har lärt sig att slåss för sin rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM