Jag åt östrogen - fick bröstcancer

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna om oro och östrogen

Rita: Läser just om östrogen och cancer på Aftonbladet. Tycker det är bra att Ni skriver om det. Jag åt själv östrogen i slutet av -88 till -90. Bor i Dalarna och har gått på mammografi sedan jag var mellan 35-40 år.

Hamnade i försöksgruppen som startade då. Hade fruktansvärda övergångsbesvär så det var en stor lättnad när jag började äta östrogen. Åt alltså under en 2-års period, var sedan på ny mammografi och hade då en cancertumör i vänster bröst. Jag hade tur. Den var inte så stor. Läkaren tog bort en tårtbit av mitt bröst samt lymfan i vänsterarmhåla. Min läkare sa redan då att det kunde bero på östrogenet och att jag aldrig fick äta det igen. Det talas ju också om arv men i min släkt har det aldrig funnits cancer, men nån ska ju vara först. Tydligt är ju att man behöver inte äta sä länge innan det händer nåt.

Jag hör till dom som inte har fått något återfall som ju också en del får, har klarat mig i 12 år nu och hoppas väl att det inte ska återkomma.

Birgitta: Är en kvinna 55 år, har ätit östrogen i ca 7 år. Har provat göra uppehåll i omgångar. Blir deppad, gråtmild, sover dåligt, och alla svettningarna som kommer gör att man inte orkar med sig själv ej heller sin omgivning. Har en mycket förstående make, som stöttar mig hur jag än gör. Lena Katarina Swanberg, som tror att man kan öppna fönstret vet inte vad hon talar om, hon kan aldrig haft en klimakteriesvettning. Jag äter dessa tabletter enbart för att må bra. Jag lever här och nu!

Anita: Jag har ätit östrogen i mer än 10 år och alltid varit orolig när min läkare skrivit ut nya tabletter, men alltid blivit lugnad att de är bra för mig. I höstas fick jag förändringar i mitt ena bröst och operarade bort en ganska stor del, lyckligtvis räckte det med operation. Jag har nu inte ätit tabletter sedan dess och mår trots detta ganska bra.

Birgitta:Efter en underlivsoperation 1994 där jag fick ta bort livmoder, äggstockar och livmodertapp, äter jag 3 mg Femanest om dagen. Känner ingen större oro för detta.

Går på kontroll regelbundet och kollar även mina bröst själv. Jag ligger förmodligen i en riskzon men tror det framförallt beror på anlag om man får cancer, (vilket jag har) Tror att vissa saker kan påskynda men finns inte anlagen tror jag man klarar sig. Lite av mina synpunkter på detta.

Monica Jag är 57 år och har ätit östrogen + hormonspiral i ca 5 år. Jag har inte haft eller har fått någon oro för cancer. Har visseligen tänkt mer nu på att kanske det är dax att prova att lägga av, med som sagt inte på grund av cancerrisken.

3-barnsmamma Jag är lite rädd för östrogen. Är 47 år, ickerökare, tidig menopaus, inga större övergångsbesvär. Men äter ett annat hormonpreparat för att motverka konstaterad benskörhet. Men vad vet man...? Man känner sig som en försökskanin.

Gunilla:Jag tar östrogen tabletter varannan dag mot mina svettningar. Jag har gått ner från 1 tabl om dagen till 1 tabl varannan dag. Det känns som att välja mellan pest eller kolera, jag står inte ut med mina svettningar, har även försökt med naturmedicin men det hjälper inte. Finns det fler alternativ?

Publicerad: