Ny studie: Jordnötsallergi kan växa bort

Forskare: Föräldrar borde låta testa sina allergiska barn vartannat år

Barn kan växa ifrån sin jordnötsallergi menar forskare. Nu går de ut och uppmanar föräldrar att låta testa sina barn vartannat år för att se om allergin har försvunnit, skriver BBC.

Det är möjligt att allergiska barn kan börja äta jordnötter igen, enligt studien.
Det är möjligt att allergiska barn kan börja äta jordnötter igen, enligt studien.

80 barn mellan fyra och 14 år, som tidigare diagnostiserats som allergiska, fick äta produkter som innehöll jordnötter. Forskarna studerade sedan om barnen fick några reaktioner. Det visade sig att mer än hälften av barnen inte fick någon allergisk reaktion alls.

- Vi har trott att jordnötsallergi var ett livslångt problem, men nu tror vi att vissa barn kan växa ifrån det, säger Dr Robert Wood, amerikansk barnallergispecialist.

- På grund av den här upptäckten och att jordnötsallergi kan vara ett stort problem för barn och deras familjer, rekommenderar jag att barnen testas på nytt varje eller vartannat år, säger han.

"Kan hjälpa att äta jordnötter"

Forskaren tror även att de som har blivit av med allergin ska se till att då och då få i sig jordnötter.

- Även om det är ovanligt att allergin kommer tillbaka så drabbar det oftast dem som inte äter tillräckligt med jordnötter för att hålla sin toleransnivå uppe. Men det behövs mer forskning innan vi kan rekommendera före detta allergiker att äta en viss mängd jordnötter, säger Wood.

Han påpekar att alla föräldrar bör prata med en läkare innan de låter barn som har varit allergiska äter jordnötter igen.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Lotta Zachrisson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN