Kalender som gör skillnad för unga

Av: Tina Remius

Publicerad:
Uppdaterad:

Sagoskrudade kändisar stöder Fryshusets verksamhet

1 av 12 | Foto: FOTO: Caroline Roosmark TEXT: Åsa Mattson
Januari - Linda Pira Välkommen till Zigenarnas tid. Rik på drömmar, fattig på pengar, med klezmermusikens skiften mellan jubel och melankoli. Azra väntar på Perhan
som gett sig iväg till Milano med zigenarsheijken, han som lovat pengar till lillasysters operation. Zigenarnas tid är också nu. I Europa, i Sverige, med sina hårresande register.

Tomas Ledin som Aramis och Helena Bergström som drottning Elisabeth. För elfte året i rad placerar fotografen Caroline Roosmark välkända profiler i sagans värld för att stödja Fryshusets arbete för utsatta barn och ungdomar.

– Kalendern är ett sätt att hjälpa en redan utsatt grupp och bekämpa gautvåldet i samhället, säger fotografen Caropline Rosmark.

2004 startade fotografen Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson kalenderprojektet "Årets Kvinnor & Män" för att stödja Fryshusets verksamhet. Kändisarna som porträtteras medverkar helt gratis men är noggranna med hur de gestaltas.

Börje Ahlstedt som pryder omslaget hade gjort grundlig research om de nordiska gudarna för att kunna medverka till att få en perfekt bild.

– Många av dem är väldigt pålästa om sina rollfigurer och det har hänt att jag måste ta kontakt med experter för att fotografiet ska bli helt rätt, säger Caroline Roosmark.

Hon är noga med att bilderna knyter an till budskapet i kalendern samtidigt som porträtten innehar charm och humor.

– Alla medverkande bjuder väldigt mycket på sig själva eftersom de delar samma engagemang för att stärka ungdomar och deras situation, säger hon.

Tomas Ledin imponerar

Att Tomas Ledin klätt sig peruk och en stilig mundering á la de tre musketörerna imponerar.

– Han är en person som gärna bjuder på sig själv och som är oerhört säker på sig själv som artist vilket gör den här bilden möjlig, säger Caroline Roosmark.

Att kalendern fokuserar på att få bort unga från kriminalitet och gatuvåld har en personlig förklaring.

– Jag stod Riccardo Campogiani väldigt nära och när han blev nedsparkad till döds 2007 kände jag en stark vilja att på något sätt bekämpa gatuvåldet. Till honom och alla andra som dött på liknande sätt tillägnar jag denna kalender.

Här kan du beställa en egen kalender:

Läs mer om Frys­husets sociala projekt för barn och ungdomar i utsatthet och beställ kalendern här: Roosmark.com

Publicerad: