Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Gay på jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-27

Vett och etikett för arbetsgivare och kollegor som fastnat i hetero-tänket

Fråga på rätt sätt och förutsätt inte för mycket.

Det är några av tipsen som RFSL:s Anette Sjödin ger den som ser det som självklart att kvinna + man = sant.

På jobbet, fritiden, förskolan, träningen, ja överallt kommer vi i kontakt med andra människor. Ibland undrar vi över de där andra människornas liv, vem de träffar och vilket liv de lever, om de är hetero, homo eller bi. Eller kanske något annat.

Anette Sjödin som är programansvarig på RFSL och jobbar med arbetslivsfrågor tipsar om hur man kan bete sig för att inte framstå som en buffel.

– Mycket handlar om hur man frågar. Var respektfull, man ska inte förutsätta att alla är hetero och att alla kvinnor finner sig i kvinnoidealen eller männen i mansidealen.

Ett öppet sinne är nyckeln, menar hon.

– Det kommer man långt med. Det låter inte så märkvärdigt men om man låter det styra öppnar det upp i många situationer.

Uttryck dig könsneutralt

Hon ger exemplet arbetsintervju, där de personliga frågorna egentligen inte hör hemma men ändå har en förmåga att poppa upp. Då det gäller att uttrycka sig könsneutralt.

– Man kan fråga om personen har en partner i stället för en fru eller en man.

Anledningen till varför man ställer de där personliga frågorna svarar också oftast på om det är en fråga som går för sig eller inte, menar hon.

När man tar fikapaus på jobbet och sitter samlade gäller det därför att behandla alla sina kollegor på samma sätt – oavsett läggning eller kön. Är man omåttligt nyfiken så gäller det att vara omåttligt nyfiken mot alla. Inte bara mot de som lever en viss sorts liv.

– Om man bara frågar av nyfikenhet eller sensationslystenhet är det inte okej.

”Alla vill inte komma ut”

Anette Sjödin understryker också att man måste ha respekt för att långtifrån alla som inte är heterosexuella vill komma ut.

– Men naturligtvis ska man alltid sträva efter att arbetsklimatet på ett jobb är sådant att man kan berätta om man vill, påpekar hon.

I jobbet som arbetslivsansvarig på RFSL möter hon genom utbildningar många människor som aldrig reflekterat över det faktum att det finns kvinnor som lever med kvinnor och män som lever med män. Bland annat.

– Omedvetheten är stor. De flesta tror och förutsätter att alla andra är hetero och att det är så det ska vara. Vi växer alla upp inom heteronormen och formas efter den.

Att utgå från det gör att man lägger hela ansvaret på den som avviker, menar hon.

– Många får en aha-upplevelse när vi pratar om det här.