Relationer

”Sambon vill att jag har sex med mitt ex”

RELATIONER

Läs senaste chatten med sexolog Linn Heed

Linn Heed säger: Hej! Då är det måndag. Kallt och strålande vintersol i Stockholm.... :-)
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi!
Cassandra30 säger: Hej Linn. Min sambo sedan ett år tillbaka tänder på tanken att jag har sex med någon annan. Jag har frågat honom flera ggr om han verkligen vill detta, och han är säker. Ett ex har börjat höra av sig från det förflutna, min sambo vill att jag har sex med honom. Varför vill min sambo detta?
Linn Heed säger: Den här sexuella fantasin är på ett sätt lite förbjuden, då många lever efter den monogama principen, det vill säga, man har en partner som man inte vill dela med någon annan. Att se den man älskar njuta sexuellt tillsammans med någon annan, är för vissa en trigger och sexuellt upphetsande. Det viktiga i sammanhanget, är att DU verkligen känner efter om det här är något som du vill göra. Att göra våld på sig själv, att ställa upp för att någon annan vill och önskar, eller att ställa upp för att man inte vågar säga nej och göra sin partner ledsen och besviken, är aldrig några bra eller ens tänkbara förutsättningar. Viktigt också att ditt ex är införstådd med vad det handlar om. Varför har han börjat höra av sig? Han kanske har starka känslor kvar för dig och drömmer om en återförening? Så att vara öppna, ärliga och spela med öppna kort är det jag rekommenderar. Låt tanken mogna, finns det osäkerhet, så avvakta. Det skall verkligen kännas JA DET HÄR VILL JAG, då kan ni tillsammans fortsätta att utforska din killes fantasi. Kram och lycka till!
Gravid säger: Hej Linn! Jag är höggravid och har inte haft sex med min sambo på över två månader nu. Han säger att det är ok, jag ger honom njutning ibland, oralt och ibland bara med handen. Jag är så rädd att det inte är tillräckligt för honom, utan att han ska gå till ngn annan tjej och få sig lite "riktigt" sex... Min fråga är nu till dig, tror du att det finns killar som INTE går till andra tjejer, när dom inte får ngt hemma? Jag vill så gärna tro på det, för han är världens goaste kille, har egentligen aldrig klagat på att han får för lite sex, men man kan aldrig veta! Eller? Tack för en toppenspalt!
Linn Heed säger: Tack för att du uppskattar spalten. SÅKLART att det finns killar och tjejer, för den delen, som ALDRIG skulle söka sex på annat håll, även om det går på sparlåga hemma. I ert fall så är ni ju både på det klara med varför sexlivet får stå tillbaka just nu. Ni väntar barn och det är absolut ingenting konstigt att samlivet avtar mot slutet av graviditeten, när andra saker är i fokus. Vissa har sex in i det sista, andra orkar, vill inte osv. Vissa män tycker inte att det är upphetsande med en jättegravid kvinna och kan känna sig rädda och osäkra på att barnet inte tar skada av samlag. Vissa kvinnor har svårt att förstå detta, men att få barn är en stor omställning för både kvinnan och mannen. Respekt är viktigt i sammanhanget. Det viktiga är att hålla kvar närhet, ömhet, känsla av samhörighet. Finns det även om man inte har samlag, och därtill en fungerande dialog och bra kommunikation, så överlever ett förhållande definitivt utan sex en period. Så ta det lugnt och njut av att ni snart kommer att bli föräldrar. Det är i sig jättehäftigt! Kramar!
drigl säger: hur hjälper man sin partner att bli mer framåt, öppen, nyfiken och trygg i sängen?
Linn Heed säger: Genom att bekräfta honom eller henne. Att spendera mycket tid tillsammans där man fördjupar sin relation för det är då tryggheten stabilseras och blir ännu större. Kom med små förslag och inviter, inte sådant som får din partner att framstå som blyg, inkompetent eller osäker, utan sådant som kan trigga igång er tillsammans. Beröm honom/henne och visa uppskattning när framstegen kommer. Ömhetsbetygelser, bekräftelse, ömhet och närhet är bra ingredienser för att utveckla sexlivet ihop.
tjej säger: hej! min pojkvän är väldigt känslig på toppen av sin penis. finns det några tips du kan ge mig vad gäller att smeka och gå ner på honom? det har blivit bättre med tiden men vill ju inte "göra illa honom". tack på förhand!
Linn Heed säger: Ollonet, eller toppen på penis är väldigt känsligt hos de flesta män. Det handlar om att vara lätt på handen, att använda mycket saliv vid oralsex. Vid smeksex kan du med fördel använda glidmedel eller olja för att det inte ska bli obehaglig friktion. Smek och utför oralsex med "fingertoppskänsla" och var lyhörd för hur hans responser ter sig. Fråga honom också gärna hur han vill bli smekt, vad är skönast för honom och så vidare. Kram och lycka till!
Dixo säger: Hej linn heed. Kan det vara farligt att utföra fetishlekar med urin/analt? Mvh.
Linn Heed säger: Det är inte farligt att i sig utföra fetischlekar så länge båda parter är med på vilka spelregler som gäller. Blandar man in urin eller anal stimulans, så är det lika viktigt att båda är införstådda med vad det handlar om och innebär. Urin är i sig inget "farligt" då det är rent, men vid analsex, anal petting och smek och så vidare, så är det oerhört viktigt med hygien och att tänka på att inte föra fingrar, penis eller sexleksaker vidare efter att de har haft anal kontakt. Tvätta av emellan. Det finns bakterier som lätt kan orsaka infektioner i slidan, så kondom är att föredra.
Mia säger: Hej! Jag är en 19-årig tjej som aldrig har haft sex. När jag har experementerat med mig själv och försökt att få in ett finger i slidan gör det ont och känns trångt. Jag undrar ifall en slida kan vara för trång för sex eftersom att en penis är större än ett finger? Kan jag själv göra så att slidan blir större?
Linn Heed säger: Slidan är ett oerhört flexibelt och tänjbart organ. Det anpassar sig lätt efter storleken på föremålet. Vid samlag så är det viktigt att vara i rätt "mood" det vill säga ta tid för förspel, bli ordentligt sexuellt upphetsad, så att både kropp och psyke hinner förbereda sig mentalt. Slidan producerar ett eget glidmedel, lubrikation, som gör att inträngandet går lättare. Att vara trygg och avslappnad är också viktigt, eftersom om du spänner dig, så drar sig slidmuskelaturen ihop och det kan rentav bli omöjligt att genomföra ett samlag. Du behöver inte hålla på och tänja ut slidan i förväg. Det kommer att lösa sig den dagen som du vill ha samlag.
ellen säger: Hej Linn. Väldigt ofta vaknar jag av att jag får orgasm. Jag drömmer inga erotiska drömmar utan det kan handla om att jag är ute och går. Är också relativt säker på att jag inte smeker mej själv under sömnen. Det är ju inget problem men undrar vad det kan bero på?
Linn Heed säger: Kanske smeker du dig själv utan att vara medveten om det, men att bara knipa ihop benen i sömnen kan absolut framkalla en orgasm. Vissa kvinnor har lättare för det än andra. Jag skulle ändå säga GRATTIS till dig, vad underbart att höra att du är så spontant orgasmisk. Det är en tillgång och gåva som du skall vara glad över. Orgasm handlar ofta om att släppa på spärrar och spänningar, att våga ge sig hän och bara ta emot njutningen. Du slappnar av i sömnen och har nära tillgång till sexuell njutning, vilket är positivt. Har du lika lätt att få orgasm i vaket tillstånd?
Helena säger: Min pojkvän och jag har underbar sex & långa förspel, men jag får inte orgasm när han är inne i mig. Dock får jag det ibland när han slickar mig. Vad kan hjälp mig att få orgasm även när han är inne i mig?
Linn Heed säger: Hjälp till med handen eller en liten klitorisvibrator under själva samlaget. Att smeka klitoris samtidigt som ni älskar är ett säkert tips för de flesta kvinnor att uppnå orgasm även under samlag. Många kvinnor behöver den här typen av stimulans för att kunna komma undet samlag. Så det är inget konstigt. Och kom ihåg, Alla orgasmer är BRA orgasmer, oavsett hur de kommer till..... :-)
x-y säger: Hej Linn.. jag har nu varit tillsammans med min flickvän i ett halvår. Jämfört med henne är jag mindre erfaren sexuellt. Medan hon haft sin sexuella-testa-på-period så har jag inte haft min vilket besvärar mig och tron på vårt förhållande. Tidigare var hon tillsamman med en äldre mer erfaren kille och hon ställde upp på det mesta han önskade, enligt henne var hon något lättövertalad. Men med mig vill hon inte göra något för mig nytt eller spännande, för det har hon redan gjort, finns ingen spontanitet eller passion ibland.
Linn Heed säger: Fortsätt prata med varandra och låt inte det här växa till ett tyst problem mellan er. Du känner dig i viss mån i underläge, sexuellt sett och jag får en känsla av att hennes sexuella erfarenheter inte alltid har varit positiva, med glädje, med ett JA och gett henne mersmak. Att vara lättövertalad och ställa upp på saker som man själv innerst inne egentligen inte vill, utmynnar sällan i något positivt. Pressa henne inte och relatera inte det här till dig själv. Det låter mer som att det handlar om henne och hennes tidigare sexuella erfarenheter, och att hon tillsammans med dig faktiskt vågar, kan och är älskad av dig, just för att hon får vara sig själv, den hon är. Det är ett kärleksbevis om något!!!! Ni har bara varit tillsammans i ett halvår, så satsa tid och energi på att förjupa er relation, att trygga upp varandra, spendera kvalitetstid ihop och så vidare. Då kan sexuell nyfikenhet få utrymme och växa och ni kan gå på sexuell upptäcksfärd på mer lika villkor. Kram och lycka till!
Moderator säger: Tyvärr är tiden på väg att ta slut för idag – här kommer sista frågan.
Lindalur säger: Hej Linn. Jag undrar om man kan bearbeta ett sexuellt övergrepp på egen hand? Jag blev utnyttjad en gång när jag var tio av en utomstående. Orkar inte gå och prata med någon om saken, men känner mig äcklad. Kan jag bearbeta detta själv?
Linn Heed säger: Jo, du kan säkert bearbeta en hel del själv, men risken finns att du "hoppar över" det som är allra svårast, smärtsammast och det som gör att du inte blir riktigt fri från denna traumatiska upplevelse. Jag säger inte att det behöver bli så, men det finns en klar risk att det kan inträffa. Att ta steget att söka upp en professionell terapeut kan kännas både svårt och stort, men så viktigt. Se om det inte går via studenthälsan, eller jobbet, så att steget känns lite mindre. Det viktiga är att du träffar en människa som du får förtroende för, som du kan lita på och faktiskt våga luta dig mot när smärtan blir som störst. Skickar en stärkande kram. Det är viktigt att ta tag i detta.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag – stort tack till dig Linn, och tack till alla er som ställt frågor!
Linn Heed säger: TACK för idag och hoppas att vi ses igen om precis en vecka, måndag 11. Ge någon en kram och ett ömsint ord idag!

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer