Fula gubbar på nätet förbjuds

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen vill göra grooming olagligt

Att ta kontakt med barn under femton år på internet, i syfte att ha sex, ska bli olagligt.

Det föreslår nu regeringen.

– Det viktiga för mig är att vi får ett bättre skydd mot den här typen av fula gubbar på nätet, säger justitieminister Beatrice Ask.

Sex av tio flickor mellan femton och tio år har någon gång blivit utsatt för sexuella kontakter på nätet, enligt den senaste Ungdomsbarometern. Men nu ska detta beteende bli olagligt.

– Vi vet att det förekommer kontakter med barn i sexuella syften och att dessa riskerar att leda till att barn träffar personer som utsätter dem för sexuella övergrepp. Syftet med regeringens förslag är att ytterligare förstärka det straffrättsliga skyddet för barn mot att utsättas för sådana övergrepp, säger justitieminister Beatrice Ask i ett pressmeddelande.

Svårt att bevisa

För att dömas måste den vuxne ha tagit initiativ till ett möte i den verkliga världen, och på olika sätt ha försökt få träffen att bli av. Men flera remissinstanser är oroliga för att brottet blir svårt att bevisa, och att den föreslagna lagens avskräckande effekter därmed urholkas.

– Det är just därför vi snickrat en del och försökt hitta sätt att underlätta bevisläget. Därför anser vi att förövarna också ska ha vidtagit någon åtgärd som stärker misstanken, säger Beatrice Ask (M) till TT.

Regeringen utesluter inte att det framöver kan bli tillåtet för polisen att provocera fram den här sortens brott.

Förslaget är tänkt att träda i kraft den 1 juli i år.

TT/Elin Swedenmark

Publicerad: