Relationer

Hitta kärleken på 4 minuter

Av: 

Ida Davidsson

RELATIONER

Speeddejting – när du har bråttom att bli kär
Dejta digitalt Träffa likasinnade Skippa själva dejten

SNABBDEJTAR  Trots att de bara har känt varandra i ett par minuter flyter samtalet mellan singlarna Johan, 31, och Johanna, 25, lätt. ”Vår framtida son ska heta Johannes”, skojar Johanna.
SNABBDEJTAR Trots att de bara har känt varandra i ett par minuter flyter samtalet mellan singlarna Johan, 31, och Johanna, 25, lätt. ”Vår framtida son ska heta Johannes”, skojar Johanna.

Letar du efter kärlek? Och vill att det ska gå undan?

I så fall kan speeddejting vara något för dig.

– Fördelen är att man får träffa människor som man aldrig skulle ha valt att dejta annars – och det kan bli lyckat, säger relationscoachen Jacqueline Joo.

Jacqueline Joo.

Fenomenet speeddejting är en allt populärare aktivitet där singlar turas om att prata en kort stund med varandra, i hopp om att tycke ska uppstå.

– Det är ett väldigt effektivt sätt att dejta. Utmaningen är att du inte hinner leverera mer än ett första intryck av vem du är på några få minuter, säger Jacqueline Joo.

Ha en lista

Hennes råd till speeddejtaren är därför att ­vara väl förberedd. Att i förväg ha listat fem värderingar och egenskaper som man vill att ens partner ska ha.

– Folk inbillar sig att ett klick innebär att man känner fjärilar i magen direkt, men jag anser att man har klickat om man har mycket att prata om, förklarar Jacqueline Joo. Det är det man kan bygga en framtida relation på.

Sedan några år tillbaka finns även videospeeddejting, vilket innebär att man dejtar via webbkameran.

– Det är absolut ett bra ­alternativ till en vanlig dejtingprofil på nätet, säger Jacqueline Joo som dock anser att den traditionella formen är effektivare ­eftersom man träffas personligen.

”På väg att växa”

Speeddejtingen uppfanns i USA på 90-talet och blev snabbt en succé. I Sverige får dejtingformen fortfarande ses som en bubblare, som dock blivit allt mer populär på sistone.

Det kommer allt fler valmöjligheter för den som vill testa speeddejtinglyckan.

– Dejtingformen kan nog kännas krystad för många svenskar som ofta är rädda för dejter och nya möten. Men många vill och försöker bli mer socialt kompetenta så jag tror att speeddejtingen är på väg att växa sig större även här, säger Jacqueline Joo.

För dig som vill …

… dejta digitalt

Speeddejting på nätet kan jäm­föras med vanlig speeddejting öga mot öga, skillnaden är att du sitter hemma, låter singlar slumpas fram via video och dejtar via din webbkamera. En av sajterna som erbjuder detta är Jagodu.com. Enligt sajtens hemsida pågår varje dejt i 90 sekunder och följs av en 30 sekunders lång paus då du hinner rätta till flugan och kamma frisyren.

… träffa likasinnade

För dig som är akademiker, eller tycker att utbildning är en viktig egenskap hos en potentiell partner, erbjuder Uptodejt.se speeddejting på temat ”akademiker” – där du alltså kan träffa andra med liknande intressen. Dejtingföretaget, som anordnar events i Sveriges tre största städer, erbjuder också temakvällarna ”sport och träning” och ”kreativ och konstnärlig”.

… skippa själva dejtingmomentet

Singelaktiviteter eller singelträffar innebär att du träffar många singlar samtidigt, som speeddejting fast utan själva dejtingmomentet. Du hänger med ett antal potentiella partners på samma gång samtidigt som ni till exempel bowlar eller tar en after work.

En sådan är dejtingsajten Shake my world, där du både kan delta i aktiviteter och lägga upp egna.

Publisert: