Tjejjour utsatt för dataintrång

RELATIONER

Verksamhetsledaren My Vingren har tidigare hotats via nätet: Det är så lågt att ge sig på oss

Stockholms tjejjour har drabbats av ett dataintrång. Verksamhetsledaren My Vingren menar att attacken är medveten och att den kan vara riktad mot henne personligen.

– Det är så fruktansvärt lågt att ge sig på oss. Vi är en ideell verksamhet som arbetar för att hjälpa unga tjejer som råkar illa ut.

Foto: My Vingren.

Redan för några veckor sedan upptäcktes en stor mängd spammejl på tjejjourens mejlkonto. Enligt My Vingren försökte man då höja säkerheten men det hjälpte inte. I dag hörde Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, av sig och berättade att hela Roks mejlserver blivit svartlistad från internet på grund av att tjejjourens mejl inte bara har tagit emot - utan skickat ut tusentals spam.

– Det är uppenbart någon som inte gillar oss som hackat sig in i vårt dataprogram och gjort vår mejl obrukbar, säger My Vingren och berättar att man nu gör allt för att försöka rensa bort trojaner och virus ifrån mejlen.

Vet inte vem som ligger bakom attacken

Vem eller vilka som ligger bakom attacken vill My Vingren inte spekulera i - men hon tror att den kan vara riktad mot henne personligen. Hon har tidigare talat ut om näthot i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

– Det har funnits en hotbild mot mig tidigare, så det är inte alls otänkbart.

Riksorganisation Roks mejl fungerar igen - men tjejjourens ligger tillsvidare nere.

– Det värsta är att vi nu inte kan komma i kontakt med alla de tjejer som söker stöd hos oss. Det handlar många gånger om unga som behöver hjälp omgående, efter att exempel blivit utsatta för sexuellt våld, fortsätter My Vingren.

Händelsen är polisanmäld.