Jättebebisarna blir allt fler

RELATIONER

För överviktiga kvinnor finns en förhöjd risk att barnet ska dö före förlossningen

MALMÖ (TT)

Andelen jättebebisar bland de nyfödda har fördubblats sedan 1970-talet.

Men stor behöver inte vara lika med robust. En växande andel av mammorna har diabetes. Deras barn är stora, men samtidigt ofta sköra.

Foto: Jättebebisen Lukas.

För trettio år sedan vägde 0,3 procent av de nyfödda fem kilo eller mer. I dag är andelen 0,6 procent.

På samma sätt har andelen barn i viktklassen 4,5–5 kilo ökat från 2,4 procent till 3,6.

En delförklaring till detta applåderas av läkarkåren: Mammorna röker inte lika mycket.

Om mamman röker blir fostrets tillväxt sämre, eftersom syrsättningen via moderkakan blir sämre. Allt färre svenska foster utsätts för detta. 1983 rökte nästan en tredjedel av kvinnorna tidigt under graviditeten, i dag inte ens en tiondel.

Känsliga

Men den viktigaste förklaringen till de allt tyngre bebisarna är att mammorna själva har blivit tyngre och det bekymrar desto mer.

I takt med stigande viktproblem hos mammorna ökar andelen med graviditetsdiabetes, berättar Margareta Wennergren, docent i obstetrik vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

I dag drabbas ett par procent av de gravida av sådan diabetes och precis som kvinnor med typ-1-diabetes föder de ofta stora barn.

Dessa barn är trots sin storlek ofta väldigt känsliga under förlossningen.

– Vi tror att barnens ämnesomsättning gör att de har stora krav på syretillförsel. Det stora barnet kan inte tillgodoses under förlossningen. Det är en hypotes, säger Margareta Wennergren till TT.

Kejsarsnitt

För överviktiga kvinnor finns en förhöjd risk att barnet ska dö före förlossningen.

– Det är också ett uttryck för att det är en allvarlig risk för barnen när mödrarna blir så stora, säger Margareta Wennergren.

När barnen är riktigt stora ökar risken för förlossningskomplikationer, exempelvis bristningar hos mamman eller att barnet ska fastna och få frakturer eller nervskador i armar eller axlar. Den växande andelen jättebebisar är en delförklaring till att kejsarsnitten blivit fler.

– Det gäller att hela förlossningsvården är medveten om risken för komplikationer, men att man vet att detta ska relateras till mammans förutsättningar, säger Karin Källén, docent i reproduktionsepidemiologi vid Tornbladinstitutet i Lund.

Det finns inget definitivt mått på vad som är ett stort barn, påpekar hon.

– Är man 1,80 är ett fyrakilos-barn inte särskilt stort, men det är det för en kvinna på 1,60.

Läs mer:

Cecilia Klintö/TT

ARTIKELN HANDLAR OM