Så gör du lovet kul - utan snö

RELATIONER

Skojiga tips för ett snöfritt jullov

Julklapparna är uppackade

Och raketerna avfyrade.

Då kan jullovet lätt bli långtråkigt för många barn.

Här är tipsen för ett aktivt jullov - utan snö.

Foto: Magnus Wennman
INGA SOFFPOTATISAR Fredrik, 38, med sönerna Isak, 6, och Julius, 3, testar skridskobanan på Medborgarplatsen i Stockholm. – Vi gör sånt som är nära och lätt - åka skridsko och gå till olika parker. Och så går vi på museer. ”Rum för barn” på Kulturhuset är fantastiskt, säger Fredrik.

För många barn är besvikelsen över det snöfria jullovet stor. Och när pulkaåkning är omöjlig och skidsemestern ställdes in är det lätt att både barn och vuxna blir sittandes i tv-soffan med handen i godispåsen.

Ledighetsmys med film och tv-spel i all ära, men för mycket av det goda är aldrig bra. Svenska barn för en alltmer stillasittande tillvaro och det får konsekvenser för deras hälsa.

– Övervikten har blivit ett stort problem. 20 procent av svenska barn är överviktiga, och av dem lider 5 procent av fetma, säger Boel Andersson, barnhälsoöverläkare i Jönköping.

Nya äventyrsbad

Men ett jullov utan snö behöver varken vara långtråkigt eller stillasittande. Många kommuner erbjuder spolade upplysta skridskobanor. Och äventyrsbad och aktivitetscentrum för barn har börjat dyka upp runtom i landet.

Billigt med picknick

För att undvika att kostnaderna skenar iväg på grund av dyra entrébiljetter eller utrustning kan den aktivitetssugna familjen helt enkelt bege sig ut på en långpromenad med matsäck.

Problemet med övervikt hos barn har ökat kontinuerligt de senaste åren. Men ännu är Sverige långt ifrån den amerikanska och brittiska statistiken, som visar att nära 40 procent av barnen är överviktiga.

Enligt Boel Andersson är det mycket viktigt att bekämpa barnfetman på alla nivåer i samhället.

– Barn gör inte som man säger, barn gör som vuxna gör. Så om föräldern är en soffpotatis följer barnet efter.

Men hur ska man komma igång?

– Ett bra första steg är att begränsa tiden framför tv- och datorskärmar för hela familjen. Och börja fundera över vad man tycker är roligt här i livet.

Skojiga tips för ett snöfritt jullov

Läs mer:

Karin Moberger

ARTIKELN HANDLAR OM