Max, 2, blev döv av dagisbakterien

RELATIONER

Vaccinet hade räddat hörseln

1 av 2 | Foto: I våras blev Max sjuk - i en vanlig luftvägsinfektion trodde hans föräldrar Anna och Ola. Men det var hjärnhinneinflammation som gjorde att han förlorade hörseln.

Max, 2, förlorade hörseln på grund av en bakterie som finns i näsan på hälften av alla dagisbarn.

Men han hade kunnat vara hörande i dag. Det finns ett vaccin som skyddar mot bakterien.

Max fyller 2 år i januari. Han gillar monstertrucks, teletubbies och att rita, gärna med blå tuschpenna i ansiktet. Men en sak skiljer honom från andra tvååringar. Han har två implantat inne i huvudet som hjälper honom att höra.

– Vi kallar det för robotöronen, säger hans pappa Ola.

”Robotöronen” är två cochleaimplantat, ett inoperererat tekniskt hjälpmedel som stimulerar hörselnerven.

Max förlorade nämligen hörseln i april i år. Men det började som en helt vanlig luftvägsinfektion.

– Först var han bara trött och hängig och kräktes lite. Några dagar senare blev han plötsligt mycket sämre, säger Max mamma Anna.

– Han gjorde vansinniga grejer, kröp baklänges och blev helt stel och spattig.

Han var helt utmattad

Anna och Ola provade att böja ner Max haka mot bröstkorgen, men det gick inte.

– Det är ett tydligt tecken på hjärnhinneinflammation, säger Anna.

På sjukhuset konstaterade man att föräldrarnas misstanke var rätt. Max hade en allvarlig pneumokockinfektion som lett till en hjärnhinneinflammation.

Max tillstånd var kritiskt. Han var så utmattad att han sov 23,5 av dygnets 24 timmar.

Efter några dagar blev Max lite piggare och föräldrarna försökte muntra upp honom med leksaker som gjorde roliga ljud. Men Max reagerade inte alls.

– Då blev vi riktigt oroliga. Men läkarna lugnade oss med att han hörde dåligt eftersom han var så svag, säger Anna.

I stället dök det upp nya problem.

– En dag märkte jag plötsligt något konstigt. Pupillen i ena ögat hade fallit ner och han hade börjat skela, säger Anna.

Vårdpersonalen förstod att något var allvarligt fel.

Mitt under påskhelgen kallades jourpersonal in för att akutröntga Max hjärna.

– Det var det jobbigaste dygnet under hela sjukvårdsvistelsen. Vi var rädda att han hade en skada i hjärnan som skulle leda till ett förståndshandikapp eller halvsidesförlamning, säger Anna.

Läkarnas besked var allvarligt, men ändå en lättnad för föräldrarna. Max hade fått en liten stroke.

Helt döv på båda öronen

Men han kunde fortfarande inte höra. En vecka efter stroken gjorde läkarna ett hörseltest, som visade vad Anna och Ola hade befarat. Max var helt döv på båda öronen.

Ett par veckor senare fick Max två cochleaimplantat inopererade, och efter ytterligare tre veckor kopplades hörapparaten på.

– Det var helt fantastiskt. Redan dagen efter det kunde han säga ”boll”. Det hade han aldrig sagt förut, inte ens när han var hörande, säger Ola.

Med hjälp av implantaten är Max hörsel nästan lika bra som ett normalhörande barns. Han uppfattar både viskningar och höga ljud.

Det största problemet är i stället balanssinnet. I samband med hjärnhinneinflammationen skadades också balansen.

– Det var katastrofalt i början. Han hade inte en chans att sitta, han bara föll hela tiden. Han kunde inte ens hålla huvudet uppe i början, säger Anna.

"Varför berättar ingen?"

Föräldrarna fick lägga ut ligg­underlag på golvet i lägenheten eftersom Max trillade så mycket. I dag kan Max både gå och springa, men hans balanssinne kommer aldrig att bli helt återställt.

I efterhand fick Anna och Ola reda på att det finns ett vaccin mot den typ av pneumokocker som Max smittades av. De önskar att någon hade berättat om det, så att Max inte hade behövt lida.

– Vården informerar gärna om att du kan vaccinera ditt barn mot fästingburen TBE när man ska åka till skärgården. Varför kan de inte berätta om det här vaccinet som kan rädda liv? frågar Ola.

När ni tänker på att Max hade kunnat slippa allt det här, vad känner ni då?

– Hade han mått sämre hade jag varit argare. Men vi har inte så mycket att klaga på om man jämför med andra föräldrar. Det finns barn som har dött på grund av liknande infektioner, säger Ola.

Anna och Ola är säkra på en sak.

– Om vi får ett barn till kommer vi garanterat att vaccinera. Även om risken är minimal att nästa barn får samma sjukdom så är den inte värd att ta, säger Anna.

Så fungerar Max "robotöron"

Radiovågor och elektriska signaler.

Förra året dog två barn i Sverige av pneumokockinfektion

Här kan ditt barn bli vaccinerat

Maria André

ARTIKELN HANDLAR OM