”Börjar man märka symtom från kroppen är det allvarligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Alkoholforskaren chattade med läsarna

Holger Theobald säger: Hej, jag är här nu!

Moderator säger: Då sätter vi igång! Här kommer dagens första fråga:

säger: Hur mycket alkohol är så att säga normalt att dricka under en vecka?

Holger Theobald säger: Det kan vara helt normalt att inte dricka något alkohol alls under en vecka. Om man ändå vill dricka lite alkohol finns rekommendationer för hur mycket kroppen tål.

mits säger: Hur mycket behöver man dricka för att dra på sig hjärnskador av alkohol? Vilka skador kan bli aktuella?

Holger Theobald säger: Dricker man högst motsvarande 1/2 flaska vin i veckan ligger man under den toxikologiska gränsen för alkohol. Det bör vara en säker konsumtion. Dricker man mer än 2 flaskor vin i veckan kan man få skador på olika organ i kroppen. Hjärnskador kan medföra allt från sämre hjärnfunktion till dålig balans (lillhjärnskada) till epilepsikramper (delirium) och nervskador i kroppens nerver.

zanussi säger: hej, vi är ett gäng tjejer på27-34 år, vi festar mellan 3 och fyra dagar i veckan....genomsnittligt dricker vi en-två flaskor vin per gång...och en del drinkar...jag börjar oroa mig för att vi hamnat ...inte i ett beroende...men nästan. En vana. Hur gör jag för att få oss alla att dra ner? Vilka skador kan vi dra på oss?

Holger Theobald säger: Ett enkelt sätt att dra ner är att byta ut en del vin mot drycker utan alkohol. Eller kanske något gott att äta? Exempel på skador nämnde jag ovan.

maaaackan säger: Hej, om man dricker 24 stycken 33 cl starköl varje helg är man i riskzonen då?

Holger Theobald säger: Det låter som att du närmar dig gränsen.

Benny säger: Är det verkligen nyttigt det som sägs att man kan dricka två glas rödvin om dagen året om??

Holger Theobald säger: Det är en intressant fråga. Det finns flera studier som pekar åt det hållet. Särskilt är det flavoinider och antioxidanter i vinet som tillskrivits den positiva effekten på hjärta och kärl. Dessa studier visade att det var bättre att dricka en viss mängd alkohol än att vara nykterist. Men nu har det kommit rapporter att denna positiva alkohol- och vineffekt kan vara skenbar. Man har funnit att det i tidigare studier funnits fd alkoholister och personer med hög dödlighet pga sjukdom i nykteristgruppen och att detta dragit upp dödligheten bland nykteristerna. När man i studier tagit bort dessa högriskpersoner ur nykteristgruppen försvann U-formen och det visade sig inte längre vara nyttigt med lite alkohol för hjärtat jämfört med att vara nykterist. Flavoinider och antioxidanter är dock bra, men dem kan man få i sig via grönt te, grönsaker, frukt mm. Och då slipper man alkoholens skadliga verkningar.

Lena säger: Vilket är skadligast....att dricka små mängder ofta eller mycket men sällan?

Holger Theobald säger: Detta är också omdiskuterat. Förmodligen är det bättre att sprida ut intaget över tiden.

Susi säger: Är det farligare för kvinnor än män att dricka mycket alkohol? Finns det särskilda skador som bara kvinnor riskerar att drabbas av? Typ att inte kunna få barn eller så?

Holger Theobald säger: Kvinnor tål ofta inte lika mycket alkohol, de väger ju också mindre. Av en artikel som ingår i en avhandling som presenteras av Dr Jan Eggert 8 juni på Karolinska institutet framgår att kvinnors fertilitet påverkas av alkoholintag.

yrocket säger: Hur vet man om man är alkoholist?

Holger Theobald säger: Det finns ett kort frågeformulär med några enkla alkoholfrågor som man kan svara på. Då ser man om man ligger i riskzonen.

säger: Minnesluckor är det ett tecken på att man är illa ute?

Holger Theobald säger: Börjar man märka symtom från kroppen av alkoholen börjar det bli allvarligt.

Johan säger: Kan Alkohol utlösa panikångest?

Holger Theobald säger: Alkholen är i sig ångestdämpande men dricker man för mycket blir nog ångesten värre. Har du panikångest finns det medicin att få för det hos din läkare. Man kan också gå på samtal.

jojo säger: hej! Har en sambo som i princip dricker varje dag,antingen folköl,starköl eller alkoläsk,ibland mycket ibland lite, jag anser att han har stora alkoholproblem men han tycker ej det. Försöker prata med han men han blir sur&arg så fort ja gör det. Vad ska jag göra?

Holger Theobald säger: Det låter som han dricker för mycket. Du kanske kan råda honom att söka hjälp om han inte själv klarar att minska sitt drickande själv.

mrshark säger: Hej, måste bara få fråga för jag har undrat, Att dela en flaska vin med sig själv mellan fredag och lördag och så ta en liten whisky med på lördag eller fredagkvällen, lite i ett glas är det för mycket per vecka?

Holger Theobald säger: Dricker man mindre än motsvarande 2 flaskor vin i veckan bör man kunna klara sig utan allvarliga skador. Det låter som du ligger något under den gränsen. Men det beror på hur stora whiskyglas du har.

mits säger: Återhämtar sig levern av sig själv efter flera års missbruk?

Holger Theobald säger: Levern hämtar sig, men blir nog inte lika frisk som från början. Så du kan behöva vara mer försiktig med alkohol och mediciner.

Moderator säger: Då var det dags för sista frågan:

säger: Hur kan det komma sig att en drog som alkohol fortfarande är laglig om man jämför med andra substanser som gör mindre skada på kroppen? Är det bara traditioner?

Holger Theobald säger: Det är en politisk fråga. Rökning är ju också tillåtet. Det är också en fråga hur mycket människor ska få bestämma själva över sin kropp.

Moderator säger: Tack alla som varit inne och chattat - och stort tack Holger Theobald! Formuläret med 4 frågor om alkohol som Holger nämnde finns i dagens Aftonbladet, samt kan läsas på nätet om du är -kund på aftonbladet.se.

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Blogg:

Publicerad: