”Han försökte strypa mig inför barnen”

RELATIONER

Lina misshandlades av sin sambo – chattade med Aftonbladets läsare om flykten och vägen tillbaka

Foto: Bloggar Lina blev misshandlad av sin sambo. I bloggen beskriver hon sin kamp för att komma tillbaka.

lena säger: när började misshandeln?
Lina säger: Hej Lena! I mitt fall började den ganska tidigt i förhållandet. Redan efter nån månad började spydigheterna, nedvärderingarna och elakheterna. Efter ca 2 månader blev det fysiskt för första gången.
jijiji säger: Hur länge var du med han tills du insåg att du skulle lämna honom?
Lina säger: Jag var tillsammans med honom ganska precis i ett år. På den korta tiden hade jag redan hunnit utsättas för rätt mycket. Var väldigt förändrad som person men insåg ändå att det inte kunde få fortsätta.
Annika säger: Hej Lina! Du kanske kan hjläpa mig, Jag har följande fråga: Jag har en vän vars pojkvän är onormalt svartsjuk, har konrollbehov mm. Jag börjar märka att min vän inte mår bra. Tror du att det är en tidsfråga innan han blir våldsam och tror du att HAN kan "ändras" om han får hjälp, eller är det bättre att lämna honom??
Lina säger: Hej Annika! Jag är av den meningen att alla människor kan förändras, men ENBART om dom själva ser sitt problem och kan erkänna det, söka hjälp osv. Det är samma sak med missbruk. Tills man inte inser det själv och faktiskt VILL bli fri från det så finns det ingen hjälp att få. Att han är svartsjuk handlar ju om en osäkerhet hos honom, vilket är något som han själv måste ta itu med. Det jag tycker du ska göra är att dels finnas där för din väninna, men också tala om för henne att hon nog borde försöka prata med honom. INNAN det bryter ut i ohållbart våld. Om han inser att hon älskar honom och VILL stanna hos honom kanske han förstår att han har problem. I värsta fall får man väl ställa ett ultimatum. "Ta tag i dina problem eller förlora mig!"
sara säger: min kille misshandlar mig och det har påggott under 3 års tid nu, och jag vet inte vad jag ska göra?? är så vilsen... och rädd
Lina säger: Hej Sara! Jag förstår att du är rädd och jag förstår att du är vilsen. Det var inte längesen jag själv var där. Jag älskade honom över allt annat men visste att jag ändå var tvungen att lämna honom. Ett beslut som är oerhört svårt att ta! Dessvärre så blir det aldrig någon förändring i relationen. Min sambo visste precis vad han kunde hota med för att jag skulle stanna och kanske är det även så i ditt fall. Det finns otrolig hjälp att få runt om i samhället. Bra kvinnojourer som erbjuder stödsamtal, boende och annan praktisk hjälp. Det går bra att maila mig!
Nilla säger: Hur mår du nu efter denna tragiska händelsen?, Kan du någonssin bli bra igen?
Lina säger: Hej Nilla! Hörru du... jag var LÄNGE helt övertygad om att jag aldrig skulle kunna skratta helhjärtat igen. Att jag aldrig skulle kunna älska igen. Att jag inte förtjänade den där tomtebolyckan som alla pratade om. Idag, bara 4 månader senare VET jag att jag kommer att bli både lycklig och stark igen. Jag är redan en bra bit påväg. Som jag ser det så kommer detta för alltid hänga med i mitt bagage men det kommer att tillhöra mitt förflutna. Det är därför det är så jätteviktigt att ta emot all samtalshjälp man kan få så att man verkligen får chansen att bearbeta allt.
Jenny säger: kände du stöd frrån polisen?
Lina säger: Hej Jenny! Jag fick ett enormt stöd från alla poliser jag mötte i samband med förundersökningen. Alla har varit helt fantastiska och jag kan inte tacka dom tillräckligt!
sara säger: hur ska man göra för att ta sig ur det?
Lina säger: Man måste för det första ta beslutet. Vill jag ha det såhär? Vill jag känna såhär? Svaren är ofta ganska självklara. Man tror att man inte är nånting utan den där mannen men ska sanningen fram så är det oftast tvärtom. En människa som ständigt måste trycka ner en annan kan inte vara speciellt stark på insidan. Be om hjälp! Ring polisen. Sov hos en väninna. Eller på kvinnojouren. Gå inte hem förrän han är ute från lägenheten osv.
josefine säger: Hej Lina!hur ser du på framtiden idag,vad tror du händer när ditt ex släpps fri kommer han försöka få tag på dig då tror du?!Lycka till och hoppas du och familjen får en riktigt god jul=)
Lina säger: Hej Josefine! Jag ser faktiskt ganska ljust på framtiden! Jag ser inte fram emot den dagen han släpps men då kommer jag inte finnas på samma ställe längre. Hittar han mig så hittar han mig. Jag tänker inte vara rädd längre!! Dock har ju alla åtgärder vidtagits för att han inte ska kunna få tag på mig. Och ja, det vill han säkert!
dadopolumenta säger: Hej Lina... jag har en fråga som kille, varför stannar tjejen fast hon blir misshandlat, är det av rädslan eller
Lina säger: Hej du-med-det-jättelånga-namnet!;-) Ja, i mitt fall var det dels pga rädslan. Man har dessutom blivit så nedtryckt att man är övertygad om att han i stort sett gör en god gärning som lever med en. Man älskar mannen i fråga och känslor är svåra att ta död på. I en del fall stannar man kanske enbart av rädsla men för mig var det både rädsla och kärlek. Dessutom skäms man så otroligt mycket att man inte klarar av att berätta nåt för nån.
jag säger: hej Lina! har du några barn? om du har det, hur har misshandeln påverkat dom?
Lina säger: Hej jag! Ja, jag har två barn. Det har tagit dom hårt. Dom får själva stödsamtal pga det dom har fått bevittna. Lyckligtvis så tar man tag i barnen på ett annat sätt idag än vad man gjorde förr. Så förhoppningsvis kommer mina barn att klara sig bra. Men visst lider dom.
Linda säger: jag behöver prata med någon, vet inte var ja kan vända mig, jag orkar snart inte, är så himla rädd för mitt ex, han kan följa efter mig bland folk, ja har sprungit från honom, folk tittar bara.iaf, ja behöver verkligen prata me nån som förstår vart kan ja vända mig?
Lina säger: Hej Linda! Då mailar du mig på den adressen som finns inne på min blogg så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig!
Elina säger: Hej Lina ! Vad tänkte/kännde du när din pohkvän misshandlade dej ?
Lina säger: Hej Elina! Första gången var jag mest chockad. Kände en bevikelse. Det var ju en sida jag aldrig tidigare sett hos honom och nånstans innerst inne visste jag att det inte var rätt. Men var samtidigt så fruktansvärt förälskad i honom att jag faktiskt trodde på honom när han förklarade varför, dvs att det var mitt fel. Jag kände även en väldig rädsla. Han är både större och starkare än jag och jag hade inte en chans att försvara mig.
Em säger: Hej Lina! Starkt av dig att ta dig ifrån honom. Jag har också blivit misshandlad och det viktigaste för mig var att min mamma alltid fanns kvar även fast hon visste vad han gjorde mot mig och jag åter gick tillbaka till honom. När jag tillslut kunde lämna honom fanns mamma där....har du samma erfarenhet??
marie säger: vad var det värsta han gjorde mot dig?
Lina säger: Först som svar på Em's fråga: Ja, jag har haft samma erfarenhet. Speciellt när det gäller mina vänner! Även om jag fösvunnit från deras liv, blivit förändrad och slutat umgås så har dom viktigaste stått kvar. Nu till Marie's fråga: Det värsta han gjorde var att ta stryptag på mig tills det svartnade för mina ögon när mina barn såg på.
Mohammed säger: Hej, Lina, har du känt att du fått den hjälp som behövts för att må bätre??
Lina säger: hej Mohammed! Ja, jag har fått ett enormt stöd. Jag har fått hjälp både med praktiska saker och samtal så hjälpen som finns är helt otroligt underbar!
Sara säger: Har de gripit mannen som misshandlat dig? Han borde få DÖDSDOM!
Lina säger: Han är både gripen och dömd. Sitter inlåst på 8 månader.
Moderator säger: Då var det dags för sista frågan:
Lina säger: Yes
saranda säger: hej lina! jag har en fråga det är så att jag känner en tjej som blir misshandlad dagligen vad ska jag göra för att hjälpa henne för hon vill ej lämna honom?
Lina säger: Hej Saranda! Det där är jättesvårt. Mina vänner såg mig förvandlas från glad och stark till liten och rädd på kort tid. Flera av dom försökte prata med mig om det men jag ville inte inse. Dessvärre kan man inte göra så mycket annat som utomstående än att finnas där. Framförallt fortsätta finnas där vilka val hon än gör! Självklart kan du säga vad du tycker. Att du ser hur hon mår osv. Hon är förmodligen rädd att lämna honom dels pga sin kärlek till honom men kanske också pga fysisk rädsla. Låt henne få veta att du finns där dygnet runt. Att du ser till att hon har nånstans att komma till om hon vill fly från sitt helvete. Det är det enda råd jag kan ge dig just nu. Förklara också för henne att hon förtjänar så otroligt mycket mer och att det med ALL säkerhet finns en man därute som skulle ge henne sitt eget liv om han bara fick chansen. Är det något jag INTE är så är det bitter på karlar! Det finns MASSA fina!! :-) Lycka till! har ni fler frågor kan man alltid nå mig via mailen inne på min blogg! God Jul!!
Moderator säger: Tack alla som har chattat, ni var många så alla kunde tyvärr inte få svar. Stort tack också till Lina - önskar dig all lycka!
Lina säger: TACK!! :-)

Våldet mot kvinnor ökar

Den anmälda kvinnomisshandeln har ökat med 29 procent sedan 1998. Från 16 014 till 20 737. Det beror på att kvinnor anmäler mer.

Mörkertalet är stort. 75–80 procent av våldet anmäls troligen aldrig.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå, och socialstyrelsen

Vill du ha stöd?

Är du utsatt för våld eller hot om våld av din partner? Behöver du någon att tala med? Ring Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Du kan vara anonym och numret syns inte på din telefonräkning.