Facebook – en relationsfälla

RELATIONER

Ett (för?) lätt sätt träffa nytt folk

Facebook är fortfarande omåttligt populär.

Det pokas hit och addas dit, och hela din cyberbaserade bekantskapskrets kan med spänning följa din pendlande relationsstatus.

Se upp, otaliga timmar framför datorn kan inte bara ge dig nya relationer – det kan förstöra de du redan har.

Foto: Psykolog Eva Rusz.

Enligt en undersökning som aftonbladet.se genomfört svarar 43,7 procent att de i första hand använder Facebook till att söka upp gamla vänner.

38 procent menar att de pratar med kompisar och 8 procent att de spionerar.

Trots de oskyldiga siffrorna uppger ändå fler och fler att de fattar misstanke mot sin partner om denne tillbringar långa stunder framför Facebook.

Tar tid från relationen

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz får ofta frågor från oroliga killar och tjejer som undrar hur de ska hantera sin partners Facebook-användande.

– Facebook blir ju lite som ett beroende. Man känner suget efter att ständigt logga in och få reda på vad andra skrivit. Det tar ofta mycket tid från den egna relationen, säger Eva Rusz.

Kan väcka svartsjuka

Eva Rusz tycker att Facebook kan vara ett bra sätt att hålla kontakt med gamla kompisar.

Men hon passar samtidigt på att höja ett varningens finger för att det kan skapa konflikter om man redan är i en relation.

– Det här är ett relativt nytt och intressant fenomen. Det är i stort sätt bara att registrera sig och börja prata med folk. Det är klart att det kan väcka svartsjuka, avund och förvåning hos den man har ett förhållande med, säger Eva Rusz.

Hon tycker att man bör prata med sin partner om man upplever ett problem i att hon eller han pratar med andra på Facebook.

– Många upplever att de känner sig utanför och vet inte riktigt vem deras partner sitter och skriver till. Samtidigt vill de inte snoka och då är det bästa att ta upp det till diskussion, säger Eva Rusz.

”Attack mot förhållandet”

– Många gånger kan det handla om att den ena är väldigt aktiv på nätet och uppdaterar alla om allt och inget, medan den andra parten inte ens vet om vad som försiggår. Det skulle jag kalla en attack mot sitt förhållande, det är klart att det inte är bra.

Tar det sedan slut så är även det i bekantskapskretsens blickfång. Alla vet när det händer och alla kan följa utvecklingen via inlägg, bilder och statusuppdateringar.

Problem med ex-partners

Och för idogt Facebookande kan också leda till problem i redan spruckna relationer.

Att titta på nattssuddiga bilder från exets senaste fest eller se hans eller hennes relationsstatuts ändras till ett rött lysande hjärta kan förstås vara svårt att hantera.

I det läget, menar Eva Rusz, är det bara att logga ut.

– Om du blir upprörd av att få reda på saker – undvik att alls logga in. Acceptera att saker händer på den där sajten, men försök att inte bry dig om att följa det, säger hon.