Livmoderoperation kan ge urinläckor

RELATIONER

Forskare: Kvinnorna måste informeras bättre

Kvinnor som opererar bort sin livmoder drabbas oftare av svåra, kirurgikrävande besvär med urinläckage jämfört med kvinnor som har sin livmoder kvar.

Detta visar en svensk studie som publiceras i medicintidskriften the Lancet.

De högsta riskerna för inkontinens noterades inom fem år från det att livmodern opererats bort men den ökade risken håller i sig genom hela livet, konstaterar forskarna, utan att kunna säga säkert vad fenomenet kommer sig av.

Informera bättre

Hysterektomi, som ingreppet kallas, är världens vanligaste gynekologiska bukoperation, som oftast utförs för att få bukt med godartade åkommor som exempelvis livmoderframfall, muskelknutor och rikliga blödningar. Varje år opereras cirka 8000 svenska kvinnor, och forskarna bakom studien tycker att läkarna borde ge bättre information om riskerna för inkontinens.

Dubbelt så hög risk

Totalt ingick drygt 165000 kvinnor som genomgått hysterektomi och nästan 479000 kvinnor som inte fått livmodern borttagen i studien.

Risken för svår inkontinens var mer än fördubblad bland de opererade kvinnorna. Risken är allra högst bland dem som gjort ingreppet före klimakteriet och som har fött flera barn.

TT