Det här väntar er, tjejer!

RELATIONER

Aftonbladets reporter blev bondfru för en dag

1 av 4 | Foto: Trivs i det gröna Aftonbladets reporter Ulrika Svensson i gröngräset brevid Andreas Westesson, en av deltagarnai TV4:s nya dejtingsåpa. ”Lyckliga de tjejer som hamnar här, i Vikbolandets paradis!”, tycker hon.

Aftonbladet lystrade till uppropet ”Bonde söker fru”.

Under en dag fick vår reporter Ulrika Svensson vara bondmora hos Andreas Westesson, 28, grisbonde och deltagare i TV4:s nya program.

När Andreas dricker sitt morgonkaffe har han utsikt över rapsfälten. Nu är höstbruket avklarat. Då är det arbete från sex på morgon till tio på kvällen.

– Men det är en förlegad syn att bönder jobbar dygnet runt, säger Andreas. Visst, det är mer att göra på hösten. Men annars jobbar jag från sju till fyra och var tredje helg.

Andreas, hans pappa Jan och bror Martin driver gården tillsammans. De är den fjärde generationen här i Ingelstad på Vikbolandet ett par mil utanför Norrköping.

Mockar i två timmar

Andreas visar mig in i omklädningsrummet och ger mig en overall och ett par stövlar. Arbetsdagen börjar med att alla grisboxar skrapas ut. Sedan ska de strös med ny halm. Det tar två timmar.

Samma procedur upprepas klockan två.

Däremellan ska den övriga ruljansen ordnas. Maskiner som behöver fixas, lagas. Eller det som vi ska göra nu: vaccinera 40 suggor mot rödsjuka, skabb och tredagarsdiarré. Mitt jobb blir att märka de suggor som fått sin dos så att inte samma gris vaccineras flera gånger.

Vi går in i boxarna. Andreas lägger vant sin hand vid en suggas nacke och ger injektionen bakom örat. Suggan vaknar inte ens upp ur sin slöa sömn. Nästa sugga skriker till av förskräckelse vilket får de andra djuren att vakna till och emellanåt är det rugby inne i båsen. Jag sköter min uppgift utan större precision – en stackars gris får hela julskinkan nersprejad med lila färg.

Grisar är trevliga djur

Grisar har många fördelar, menar Andreas.

– De är trevliga djur, ganska kloka. Har du mjölkkor måste du ju upp klockan fem varje morgon för att sköta mjölkningen. Med grisar är du friare.

– Trots att dagarna är inrutade så går det att välja fritt hur man ska lägga upp jobbet. Hade jag bara sluppit helgerna... Det är träligt att jobba då.

Det händer att Andreas tröttnar. När det är vinter och helg. Och han måste upp tidigt på morgonen. Och det är becksvart ute. Och allt krånglar.

Då kanske. Men egentligen har Andreas aldrig tvekat.

– Jag hjälpte alltid till hemma på gården som liten. Jag kan inte tänka mig att leva på något annat sätt och jag har aldrig haft ett ”vanligt” jobb. Jo, jag var fotbollsknäpp när jag var liten. Då ville jag bli proffs.

Han stod i mål i Vikbos fotbollslag. Men efter högstadiet valde han lantbruksgymnasiet. Sedan läste han till driftsledare.

Tv-kameror på gården

Men Andreas är inte bara bonde. Han är bonde som söker fru. Några dagar efter vårt besök invaderas gården av filmkameror och flickor. Då börjar tv-inspelningen för ”Bonde söker fru”.

– Det var syrran som anmälde mig. Jag skulle aldrig gjort det själv. Fast det är en kul grej.

Är det svårare för bönder att träffa tjejer?

– Det är svårt att få kontakt via jobbet. Trots att många tjejer jobbar inom lantbruk och många jobbar just med grisar.

Andreas förklarar.

– Jag har alltid sagt att jag inte vill ha en tjej som är intresserad av grisar. Hon ska jobba i... klädaffär (stort skratt)!

– Det är en fördel om hon inte är lantbrukare. Man nöter nog för mycket på varandra om man jobbar ihop också. Vi brukar dra på bonnresor – det är när vi åker i väg på stora lantbruksmässor i Tyskland till exempel. Då vill man ju inte ha med tjejen.

– Dessutom. Om det går dåligt för gården skulle det vara säkrare att ha en lön till att leva på.

Hur ska hon vara då?

– Hon måste tycka att det här livet är kul. Hon får inte gnälla på flugorna eller att det luktar. För så är det ju när man har djur.

Gillar Mötley Crüe

Vi går tillbaka hem till Andreas hus, ett nyrenoverat rött hus på 70 kvadratmeter, granne med den gula huvudbyggnaden där pappa Jan bor.

Utanför husen slingrar sig grusvägen. Kyrktornet i byn, någon kilometer bor, syns från Andreas köksfönster. Det är idylliskt.

Men annars är det inte mycket av Carl Larsson-bilden som stämmer. I bokhyllan står cd-skivor, dvd:er och fyra Mötley Crue-dockor.

– Om jag är ett fan? Så inihelvete.

Grillade i helgen

Andreas skrattar. På diskbänken står porslin – i helgen var det fest här.

– Vi var tolv personer som grillade. Det är en nackdel när man bor så här att man måste planera så att en håller sig nykter för att kunna köra hem de andra.

Vilka hänger du med när du är ledig?

– För det mesta andra bönder, som jobbar på andra gårdar. Vi är ett speciellt släkte (skratt).

Vad gör ni då?

– Jaa, vad gör vi? Dricker grogg, pratar, umgås...

Och lutar sig tillbaka mot den nya diskbänken och tittar ut över fälten. Lyckliga de tjejer som hamnar här, i Vikbolandets paradis!

Andreas spelar rock i traktorn

Så tyckte Aftonbladets reporter om livet som bondmora

Ulrika Svensson