Här mår du som bäst, mamma

RELATIONER

Svenska mödrar nöjda med det lilla

Foto: Lugn och ro Forskaren Lena-Karin Erlandsson är själv mamma till tvillingarna Valdemar och Hannes, 9. Att gå till biblioteket och läsa ihop tycker hon är ett bra sätt att koppla av.

Ju äldre barnen blir, desto sämre mår mammorna.

Men små lugna stunder i vardagen får dem att koppla av.

- Man behöver inte boka in en keramikkurs för att må bättre, säger arbetsterapeut Lena-Karin Erlandsson.

För fem år sedan intervjuades 100 småbarnsmammor om sin vardag av Lena-Karin Erlandsson, arbetsterapeut och forskare vid Lunds universitet. De var då mellan 25 och 44 år, hade minst ett barn mellan tre och sex år. Samtidigt förvärvsarbetade de.

Nu har barnen blivit större och kvinnorna har följts upp i en ny studie.

Oroar sig mycket

Slutsatserna:

Kvinnorna beskriver det fortfarande som mycket störande att ständigt bli avbrutna i det de håller på med.

De har blivit mer oroliga över sin egen hälsa.

De har mer bekymmer med jobbet och barnens skola än tidigare.

- Mammorna anger att de mår något sämre i dag. Deras problem har blivit mer komplexa allteftersom barnen blivit större och de själva börjat satsa mer på jobbet igen. Det är mindre irritation över kladdiga matbord och kläder i soffan, men mer av konflikter på jobbet och oro för hur barnen har det i skolan, säger Lena-Karin Erlandsson.

Måste lära sig vila

Precis som i den första studien är den stora irritationen att ständigt bli avbruten - av barn, telefonen, oförutsedda händelser. Kvinnorna bekymrar sig också för sina nära, både i familjen och i släkten.

När är då mammorna riktigt nöjda? Jo, under små lugna stunder i vardagen.

Som att ta ett bad, läsa tidningen eller laga middag ifred.

- Man behöver inte alls boka in en keramikkurs eller något annat avancerat för att må bättre. Vi måste lära oss att vila i det vi gör. Till exempel koppla av i bilen om man skjutsar barnen till innebandyn, säger Lena-Karin Erlandsson och fortsätter:

-Det handlar om att få möjlighet att göra en sak i taget och inte tänka på alla andra 68 saker man borde göra. Sedan är det förstås en klar fördel om föräldrarna delar på ansvaret hemma.

Tio ting som gläder mamma

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM