Kvinna avled efter kejsarsnitt

RELATIONER

Läkaren skar av tjocktarmen

En kvinna i Stockholm avled efter ett planerat kejsarsnitt på valborgsmässoafton.

Kvinnan förblödde sedan läkaren skurit av hennes tjocktarm.

Den tragiska händelsen inträffade på Södersjukhuset i Stockholm. Varför läkaren kom att skada kvinnans tjocktarm är inte känt.

- Vi kommer att tillsätta en oberoende utredning just för att analysera vad som hänt, säger Gunilla Odensjö, chefsläkare vid Södersjukhuset, till TV4.

Barnet överlevde

Enligt obekräftade uppgifter till TV4 sattes snittet helt enkelt fel. Tarmen skadades och kvinnan förblödde. Det nyfödda barnet klarade sig helt utan skador.

Händelsen utreds internt på Södersjukhuset och har anmälts till socialstyrelsen.

– Alla är naturligtvis mycket berörda av det som hänt, säger sjukhusets informationschef Ulrica Franzén till aftonbladet.se.

Är det farligt att förlösas med kejsarsnitt?

– Ett ingrepp innebär alltid en risk och det ska man vara medveten om, säger Ulrica Franzén.

Vanlig skada

Skador på tarmarna uppges vara en jämförelsevis vanlig komplikation vid kejsarsnitt.

– Om en kvinna har blivit snittad flera gånger eller haft återkommande infektioner bildas sammanväxningar. Då kan det vara tekniskt svårt att komma ned till livmodern utan att skada tarmarna, säger Gunvor Ekman-Ordeberg, professor i obstretik och gynekologi vid Karolinska institutet, till Stockholm City.

Antalet kejsarsnitt har ökat med nästan femtio procent sedan början av 1990-talet. I dag är nära 17 procent av alla förlossningar i Sverige ett kejsarsnitt, enligt preliminära siffror från Socialstyrelsen. Mest restriktiva är man i Västra Götaland. I Stockholms och Uppsala län ligger antalet kejsarsnitt på nära 19 procent.

Samma höga siffra finns i Västerås där Stellan Högstedt är förlossningsöverläkare vid Centrallasarettet.

– Det är inte med glädje som vi sett siffran öka, säger Stellan Högstedt till aftonbladet.se.

Varför ökar antalet kejsarsnitt?

– Det finns hur många förklaringar som helst. Men den vanligaste orsaken är en ökad oro för att det ska hända barnet något under förlossningen och därför begär man kejsarsnitt, säger Stellan Högstedt.

Läs mer

Karin Lindblom, Carl-Magnus Fagerholm

ARTIKELN HANDLAR OM