Ny medicin mot bröstcancer kan rädda tusentals liv

RELATIONER

Fler kvinnor överlever bröstcancer med ny behandlingsmetod

Siffror som presenterades i USA i helgen visar positiva resultat för ny medicinering.

Studien visar att patienter som skiftar från medicinen Tamoxifen till Aromasin, har större chans att överleva jämfört med de som enbart behandlas med Tamoxifen.

Aromasin förhindrar precis som Tamoxifen produktionen av östrogen men studien visar att det mest effektiva är en kombination av bägge.

15% större chans att överleva

Brittiska forskare har jämfört kvinnor som bara använde Tamoxifen med patienter som först använde Tamoxifen och efter två till tre år övergick till Aromasin. Kvinnorna som kombinerade medicinerna hade 15 procent större chans att överleva och dessutom minskade kombinationsmedicineringen risken att få återfall eller cancer i det andra bröstet, skriver The Daily Mail.

– Studien bekräftar att behandling med endast tamoxifen inte längre är det bästa alternativet, säger Stig Holmberg, docent och överläkare på kirurgiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset enligt ett pressmeddelande från tillverkaren Pfeizer.

Betydelsefull information

I Sverige berörs drygt 1500 kvinnor som har passerat klimakteriet och som får förebyggande vård mot återfall i hormonberoende bröstcancer.

Flera läkare använder redan Aromasin men Tamoxifen är fortfarande standardmedicinen.

– Det här är oerhört betydelsefull information för både läkare och patienter. Som företrädare för svenska bröstcancerpatienter hoppas jag nu på en kraftigt ökad användning av sekvensbehandling, säger Ingrid Kössler ordförande Bröstcancerföreingarnas riksorganisation.

Läs mer:

aftonbladet.se